sunnuntai 21. elokuuta 2011

Etsintöihin valmistavat kurssit aloitettu


Aloitimme etsintöihin valmistavat kurssit eilen 20.8. Kurssilla osa-alueita on 3, jokaisessa 3 harjoitusta ja sen jälkeen loppukoe. Kurssilla suoritettavat jäljet ovat:

Pitkät jäljet:

3km tuore

5km tuore

8km tuore

loppukoe 2-4h vanha 4km


Vanhat jäljet:

2vrk vanha 1-1,5km

4vrk vanha 1-1,5km

7vrk vanha 1-1,5km

loppukoe 3vrk vanha 2km


Kaupunkijäljet:

tuore 1-1,5km

2h vanha 1-1,5km

6h vanha 1-1,5km

loppukoe 2-4h vanha 1km

Kurssin osa-alueiden jälkiä saa ja kannattaakin suorittaa sekaisin koiran mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Kuitenkin jäljet tulee suorittaa annetussa järjestyksessä (helpoimmasta vaikeimpaan). Kurssin jäljet ovat kaikki vaativia, joten on tärkeää koiran motivaation ylläpitämiseksi kurssin ohella treenata myös helppoja jälkiä.
Jokaiselle kurssin koirakolle on nimetty tutor, kokenut kouluttaja, joka seuraa koirakon jäljestystä, neuvoo ja auttaa. Kurssin aikana tutor oppii hyvin tuntemaan koirakon, vahvuudet ja heikkoudet. Tämä auttaa suuresti sitten kun tositoimeen päästään. On aivan turha lähettää uunituoretta koirakkoa paikkaan, missä onnistuminen ei ole vielä todennäköistä.
Kurssin jälkeen on vielä tasokoe, jonka suorittamisen jälkeen koirakko on etsintävalmis. Tasokoe tulee jatkossa suorittaa kerran vuodessa.

Lolan kanssa aloitimme kurssin ensimmäisellä kaupunkijäljellä. Jälki oli tuore kilometrin mittainen, se kulki Käpylästä arabian rantaan, päättyen ostoskeskuksen sisäpihalle.Oli lauantai keskipäivä, joten ihmisiä liikkeellä runsaasti.

Aurinko porotti kuumasti tuoden mukanaan haastetta Lolan kestävyyteen, sekä hajun pysymiseen asvaltilla. Tämän lisäksi oli todella kova tuuli. Tuuli myös kääntyi äkisti ja välillä lakkasi kokonaan, ei siis kovin hyvä asia hajun löytämisen kannalta.

Annoin Lolalle alkuhajun vahingossa paikassa, jossa etsittävä ei ollut edes kulkenut. Onneksi tuuli toi kaempaa hajua Lolan nenään ja se pääsi jäljelle hienosti. Eli siis vähän ylimääräistä haastetta ;)

Ensimmäisestä mahdollisesta paikasta Lola lähti oikaisemaan. Jälki kulki U:n muotoisesti, joten oikaisumahdollisuus tiedostettiin jäljelle lähdettäessä. Tuuli heitteli hajua talojen sisäpihalla ja Lola joutui tarkastamaan kaikki nurkat. Tässä tarvittiin malttia, niin koiralta kuin ohjaajalta. Annoin Lolan tarkastaa sisäpihojen nurkkia ja hyvin se minut veikin takaisin jäljen päälle.

Noin 400m ennen maalia Lola ilmaisi selvästi ensimmäisen kerran. Se kulki reippaasti eteenpäin ja pysähtyi sitten äkisti. Korvat korkealla ja häntä pystyssä. Se jatkoi kuitenkin samantien matkaa, joten en palkannut sitä viellä. Saavuimme ison tien viereen.

Ison tien ylittäminen on aina haaste. Koiraa ei voi päästää tielle pitkällä liinalla, joten ensin on pääteltävä haluaako koira mennä yli. Lola osoitti selvästi, että yli tahtoo. Keskeytin jäljestämisen ja odottelimme valojen vaihtumista. Pidimme pienimuotoisen juomatauon odotellessa valojen vaihtumista.

Päästyämme tien toiselle puolelle, Lola jatkoi jäljestämistä. Se vei minut ostoskeskuksen sisäpihalle. Siellä kiersimme taas nurkkia pitkin kunnes maali löytyi toisesta päästä. Ilmaisu oli erittäin selkeä taas kerran :)

Lola jäljesti nopeasti ja vaivatta. Tyylipuhdas suoritus. Olin erittäin tyytyväinen Lolan suoritukseen. Se ei häiriintynyt kaupungin hulinasta, ei ihmisistä, ei pyöristä, ei autoista, ei ratikoista. Se vain hoiti homman kotiin intensiivisesti työskennellen.

Taitava tyttö! Tästä on taas hyvä jatkaa.



Ei kommentteja: