maanantai 15. elokuuta 2016

Mölli kisoissa

Eilen kävimme Mayan kanssa hakemassa jälleen kisakokemusta mölleistä. Möllit pidettiin Tapiolassa autokoulu safarin tiloissa.

Kisat aloitettiin ulkoetsinnällä, joka osottautuikin haasteelliseksi. Alue oli sisäpihalla, jonka rajasi talon seinät. Piha oli kummastakin päästä avoin, jolloin tuuli pääsi pyörimään piha-alueella kiitettävästi. Hajupiilo oli alueen keskellä lavapinossa.
Maya joutui tekemään tosissaan töitä kohdentaakseen mistä haju tuli. Se kävi pariin kertaan tarkastamassa alueen nurkat, mutta palasi aina takaisin lavapinolle ja pyöri sitä ympäri. Ymmärsin, että haju on lavoissa mutten saanut heti ilmaisua. Pyysin Mayaa kohdentamaan ja viimein se merkkasikin minulle lavan reunan. Ilmoitin löydön, jolloin tuomari pyysi minua kertomaan missä piilo on. Osasin Mayan käyttäytymisestä kertoa piilon paikan tarpeeksi tarkkaan ja saimme siitä hyväksytyn tuloksen.
Oman suorituksen jälkeen oli mielenkiintoista katsoa toisten suorituksia, kaikki koirat pyörivät enemmän tai vähemmän lavojen ympärillä, kohdentaminen tuntui olevan myös toisille hankalaa. Toki joukossa oli koirakko, joka meni ihan suoraan hajupiilolle ja ilmaisivat sen tyylipuhtaasti :)
Otetaan mukaan treenisuunnitelmaan ulkopiilo, jossa haju pääsee leviämään esteittä jokaiseen suuntaan.

Ulkoetsinnän löytöpisteet 25 (maksimi) virhepisteet 0 (minimi) ja aika 1.11.4   (SIJOITUS 2.)

Ulkoetsinnästä jatkoimme suoraan ajoneuvo etsintään. Rata oli samalla alueella noin 5m päässä edellisestä. Radalla oli yksi henkilöauto ja yksi traileri perätysten. Piilo oli trailerissa noin Mayan nenän korkeudella.
En ihan tasan tarkkaan muista miten Maya tämän radan suoritti. Autoa se ei niinkään kierrellyt, mutta trailerin se kävi haistelemassa vastakkaiselta puolelta ennen kuin löysi hajun lähteen. Ilmeisesti tuuli teki tässäkin tepposensa. Ilmaisu oli selkeä ja se tapahtui aivan piilon kohdalle.

Ajoenuvoetsinnän löytöpisteet 25, virhepisteet 0, aika 0.24.6  (SIJOITUS TÄSSÄ 3.)


 Kun kaikki 7 koirakkoa olivat suorittaneet nämä kaksi etsintää siirryttiin laatikoille ja siitä heti perään sisäetsinnälle. Tässä välissä tuli siis noin 30min tauko, joka oli ihan paikoillaan sekä koiralle, että ohjaajalle.

Laatikkorata oli tehty autokoulun sisätiloihin luentosaliin. Laatikoita oli  muistaakseni 15, ne oli suht pienellä alueella epämääräisessä järjestyksessä. Laatikot olivat pahvisia.
Laatikoissa meillä on ollut aikaisemmin haastetta. Maya jostain syystä tekee valeilmaisuja laatikkoradalla ja niin se teki nytkin. Viellä minulle ei ole selvinnyt mikä laatikoiden oikea ongelma on, joten jatketaan harjoituksia tällä alueella.
Tällä kertaa olen kuitenkin erittäin tyytyväinen Mayan työskentelyyn laatikoilla. Se haisteli laatikoita tarkkaan eikä juurikaan poikennut radalta pois. Pari pidätystä jouduin tekemään kun se olisi tahtonut mennä tutkimaan tilaa laajemmalti.
Aika kauan se pyöri laatikoilla kunnes sitten palasi sinne ihan ensimmäiselle laatikolle, johon jämähti. Luin tämän jämähdyksen ilmaisuksi ja ilmoitin sen tuomarille. Laatikko oli väärä.
Jälleen kerran, heti kun olin väärän ilmaisun ilmoittanut, Maya meni oikealle laatikolle ja ilmaisi sen.. ennen kuin tuomari kerkesi sanoa missä oikea laatikko on.

Olenko nyt siis vain liian hätäinen ilmaisun suhteen? Luenko ilmaisuksi sen, että Maya haistelee jotakin laatikkoa hiukan pidempään? Kuulemma muutkin koirat olivat haistelleet tätä valeilmaistua laatikkoa joten siinä oli taatulla muiden koirien hajuja.

Otan nyt treenisuunnitelmaan laatikoiden harjoittelemisen ihan alusta alkaen uudelleen. Ensin yhdellä, sitten kahdella, sitten kolmella etc. Toivon että mikäli siellä on joku ongelma, maya selvittää sen tällä konstilla. Jos taas ongelma on minussa ja siinä, että luen pidemmän haistelun ilmaisuksi, videoin varuilta kaikki laatikko treenit. Olen täysin varma, että pidemmällä haistelulla ja oikealla ilmaisulla on jokin ero koiran elekielessä. Minun täytyy se nyt vaan oppia lukemaan ja erottamaan. Kotona kun treenaan laatikoita, eli tiedän missä haju on, ei ole valeilmaisua esiintynyt. Tämän perusteella nyt alan kallistumaan sen puoleen, että kyseessä onkin vain pidempi ja tarkempi haistelu, jonka minä luen ilmaisuksi.
Onneksi kisoissakaan ei tule koskaan palkanneeksi väärästä ilmaisusta, joten sen puolesta tässä ei mitään muuta hallaa ole käynyt, kuin pisteiden menettäminen tästä osa-alueesta. Se oli kyllä surku, sillä muutoin kisat menivät meiltä jälleen kerran erittäin hyvin!!

Laatikkoetsinnän löytöpisteet 0, virhepisteet 2 (valeilmaisu), aika 2.00.0 (EI SIJOITUSTA)

 Laatikko etsinnältä siirryimme heti seuraavaan huoneeseen, jossa suoritimme sisäetsinnän. Sisäetsintä sujui erittäin hyvin. Siinä ei mitään sen ihmeellisempää ollut. Itse tein valitettavasti meillä virhepisteen tiputtamalla palkkanamia maahan. Noh, otetaan tästäkin opiksi ja katsotaan ettei se pääse toistumaan.
Piilo oli työpöydän nurkassa pöytälevyn alla.

Sisäetsinnän löytöpisteet 25, virhepisteet 1 (namin pudotus) aika 0.31.7 (SIJOITUS 2.)

 Piirrokset ovat suuntaa antavia. En todellakaan enää muista täysin miten Maya alueella liikkui.. ja voi olla ettei piirretyt esineetkään olleet ihan just niinkuin oikeesti olivat..

Möllikisat olivat erittäin hyvin järjestetty. Etsintä alueet olivat mukavia (mahdollisia mutta haastavia). Oli uusia elementtejä ja uusia ympäristöjä. Sää suosi sen verran, että vasta kisojen jälkeen alkoi kova sade.
Mayan työskentely oli hienoa! Se oli selvästi stressaantunut ja läähätti melko voimakkaasti ennen etsintään lähtemistä. Onneksi sillä on mitä mallikkain hermorakenne ja se kykenee työskentelemään myös stressin alla. Se hoiti hienosti hommansa! Se oli sopivassa vireessä, innostunut mutta ei kiihtynyt. Lelupalkka kummankin osion viimeisen etsinnän jälkeen oli aivan mielettömän hyvä! Leikin Mayan kanssa useita minuutteja ulkona patukan kanssa ja Maya oli onnesta soikea!

Olen erittäin tyytyväinen myös omaan suoritukseeni. Jännitys oli vain pientä vatsassa olevaa kutinaa, sellaista mikä kuuluukin olla kun kisataan. Mutta mitään pakokauhua en tuntenut, enkä muutakaan, joka olisi estänyt omaa aivotoimintaani. Mielestäni pystyin keskittymään Mayan työskentelyyn täysillä (noh, ehkä en nyt ihan kokonaisvaltaisesti mutta melkein!). Aivot pysyivät hommassa mukana ja koiran lukeminen sekä ilmaisuus reagoiminen onnistui.
Nämä olivat meidän kolmannet möllikisat ja jokainen kisa tuntuu edellistä helpommalta jännittämisen suhteen. Se on aivan mahtava asia! Ei muuta kuin lisää kokemusta ja lisää treeniä.
Möllikisoihin on hyvä mennä testaamaan omaa osaamistasoa, jolloin saa tietää ne osa-alueet, mitkä kaipaavat lisää harjoittelua. Meillä se nyt näyttää olevan nuo laatikot. Olen todella tyytyväinen Mayaan ja siihen, että meillä vain laatikot tuottavat ongelmaa. Maya on vaasta vuoden ikäinen, joten olen aivan varma, että kun kokemusta, harjoittelua ja ikää karttuu, meistä tulee viellä oikein hyviä kisakentällä... ainakin toivon niin ja sitä kohti lähdetään tavotteita asettamaan.

                                         Epävirallinen nose work koe 14.8 Tapiola

                                            löytöpisteet      virhepisteet             aika              sijoitus
Laatikkoetsintä                        0                          2                  2.00.0                   -
Sisäetsintä                                25                         1                  0.31.7                   2
Ulkoetsintä                               25                         0                  1.11.4                   2
Ajoneuvoetsintä                       25                         0                  0.24.6                   3

Koko kisan sijoitus 4. 


Tuomarin kommentit: Erittäin hyvä etsijä! Taitavaa ohjaamista, koira on työvarma.


 Hyvä Maya!!

Ei kommentteja: