keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Ohjatulla kurssilla

Olimme keväällä Mayan kanssa ohjatulla viikonloppu nose kurssilla. Koulutustamme tuli seuraamaan Patrick Stewart. Hän on kouluttanut koiria yli 30 vuoden ajan, mm Britannian armeijassa etsintä-, jäljitys ja suojelukoiria. Nykyään hän asuu Suomessa ja toimii Nose Workissä tuomarina. Hänen vinkit treenien aikana olivat huippu hyviä ja olen odottanut siitä lähtien kuin kuuta nousevaa, milloin hän alkaa pitää omia kursseja. No nyt on nose kurssit pyörähtäneet suomessa käyntiin ja tietenkin Mayan kanssa osallistuimme heti!

Tällä hetkellä Nose Work kasvattaa suosiotaan harrastuslajina suomessa koko ajan. Mukaan tulee paljon uusia harrastajia, sekä kouluttajia. Kouluttajien kirjo onkin todella suuri tämän lajin parissa, eivätkä todellakaan kaikki kouluttajat ole mitenkään hajutyöskentelyn osaavia, saatika, että olisivat edes oman koiransa kouluttaneet kisakuntoon. Alkeet osaa varmasti opettaa kokematonkin tai sitten koiralle vahingossa koulutetaan jo alkeissa asioita, jotka koituvat suureksi haitaksi myöhemmässä vaiheessa kisakentillä. Olen valitettavasti saanut kuulla tuttavieni purkauksia joistakin hajukursseista ja jotkin koulutustyylit ovat olleet suorastaan pöyristyttäviä. Se on mielestäni erittäin surullista, että nose work kurssejakin vetää ihmisiä, joilla ei kuulemani mukaan ole pienintäkään hajua miten koiralle hajutyöskentely edes opetetaan. Kurssit myös usein maksavat todella paljon, joten se on suuri pettymys jos eksyy kokemattoman kouluttajan kurssille.

Nykyään on ilmestynyt verkkokurssejakin hajutyöskentelyyn. En ole itse käynyt katsomassa millaisia nämä verkkokurssit ovat olleet, mutta puskaradio on tässäkin lähtenyt liikkeelle. Itse en suosittele kenellekkään aloittejalle verkkokurssia, sillä siinä on liian monta mahdollisuutta tehdä asiat väärin. Ensinnäkin on huomattavasti helpompaa alussa, mikäli kokenut kouluttaja naksuttaa aina kun koira tekee oikein. Näin ohjaaja kykenee keskittymään vain palkan oikeaan aikaan ja suuntaan. Koirien nenä on niin tarkka työväline, että kokematon ohjaaja voi hyvinkin vahingossa opettaa koiralleen esim kanttarellin hajun sijaan etsimään ohjaaja+kanttarelli hajua, joka varmasti toimii hienosti kotisohvalla mutta ei sitten enää toimikkaan kun lähdetään sienimetsälle.

Minun on ollut sikäli helppoa valita kouluttajista ne,  kenen kursseille olen mennyt hakemaan uutta oppia, sillä olen hajuhommia kuitenkin harrastellut jo pidemmän aikaa ja tutustunut erilaisiin ihmisiin, kysellyt ja kuunnellut. Mutta voin kuvitella, että aloittelijalla ei ole niin helppoa. Eri kouluttajien kurssien sisältö poikkeaa suurestikin toisistaan ja koulutustyylit myös.

Hajutyöskentely on siinä mielessä hankalampi, tai itse koen, että MIELENKIINTOISEMPI kuin muut lajit, koska tässä lajissa eteen tulevat ongelmat laittavat oikeesti kaikki aivosolut liikkeelle. Jos esimerkiksi ajatellaan tokoa ja vinoa perusasentoa, siihen on helppo puuttua kouluttamalla se koiralle suoraksi. Mutta jos hajutyöskentelyssä eteen tulee jokin ongelma, ei siihen yleensä ole olemassa selkeää syytä mitä lähteä korjaamaan. Vaan syytä pitää etsiä. Ongelman ydin täytyy löytää ja sen jälkeen yrittää viellä löytää siihen konstit millä koiran saa toimimaan paremmin.
Itse koen myös, ettei näissä hajutyöskentelyissä koira ole koskaan valmis, vaan aina löytyy treenattavia asioita ja parannettavia osioita. Jokainen koira toimii omalla persoonallisella tavallaan ja samoin ohjaaja. Hyvä kouluttaja on mielestäni sellainen, joka osaa kouluttaa erilaisia koiria yksilöllisesti ja ennen kaikkea, osaa kouluttaa sitä ohjaajaa. Koska pääasiassa tätä lajia harjoitellaan itsenäisesti kotona.


Patrickin kurssi on nyt puolessa välissä, kaksi tuntia suoritettu ja kaksi viellä jäljellä. Minulla oli suuret odotukset tältä kurssilta ja tähän mennessä odotukseni ovat täyttyneet.
Treeniaikaa meillä on tunnin verran ja kurssilla on 4 koirakkoa. Kaikki koirat ovat koulutustilassa samaan aikaan, joka aiheutti ensimmäisellä tunnilla hiukan hämmennystä.. pakko myöntää. Kaikissa muissa kursseissa missä olen ikinä ollut, on treenattu yksi koira kerrallaan ja muut ovat odottaneet autoissa.
Ensimmäisellä kurssikerralla Maya selvästi otti hiukan häiriötä muista koirista, mutta toisella tunnilla ei enää yhtään. Samoin kaikki muut kurssin koirat, ovat tehneet töitä todella hyvin. Vuoroaan odottelevat koirat ovat paikoillaan ja hiljaa, sekä rauhallisia. Olen kokenut tämän hyväksi harjoitukseksi. Maya on kisoissa selvästi häiriintynyt jos juuri ilmaistessa hajupiiloa jostain kuuluukin toisen koiran haukuntaa. Kyllä se nytkin on ottanut häiriötä jos toinen kesken etsinnän esimerkiksi ravistelee, mutta se kykenee kehoituksesta jatkamaan töitä ja on selvästi alkanut reagoimaan näihin ääniin vähemmän.
Koska kaikki koirat ovat koulutustilassa jo valmiina, ei tunnista kulu aikaa hukkaan koirakon vaihtoon vaan treenit sujuvat todella jouhevasti ja nopeasti. Aina tunnin päätteeksi Mayalla on kunnon silmäpussit ja itsekin olen täysin loppu, niin intensiivisen tehokkaita nämä treenit ovat! Teemme useita toistoja, joko etsinnässä tai purkkiradalla per koira, ei vain pari vaan useita.
Patrick on suunnitellut hyvin tunnit etukäteen, miettinyt mitä kenellekin tehdään ja miettinyt piilojen paikat. Tunnilla ei mene myöskään aikaa hukkaan suunnitteluun, kaikki on mietitty tarkkaan etukäteen. Aina tunnin lopuksi keskustelemme mitä teemme seuraavalla kerralla kenellekin.

Treenatessa Patrick tarkkailee koko ajan koiran eleitä. Katsoo ilmeitä ja ruumiin kieltä. Hän osaa hyvin päästä koirien pään sisälle ja oivaltaa mitä koira tekee ja miksi. Hän osaa puuttua epäkohtiin ennen kuin niistä mitään epäkohtia edes tulee. Hän osaa räätälöidä jokaiselle koiralle sopivat harjoitukset ja muokkaa harjoituksia sen mukaan miten koira niistä suoriutuu. Tämän lisäksi hän osaa opettaa ohjaajaa, joka on mielestäni tässä lajissa todella, todella tärkeää. Kouluttaa ohjaaja kouluttamaan omaa koiraansa. Hän kertoo avoimesti miksi tekee näin eikä näin. Miksi suosittelee tälle koiralle tälläistä tyyliä. Hän osaa kertoa myös, että jos jatkat näin tekemistä niin mitä se aiheuttaa myöhemmässä vaiheessa. Hän vastaa kysymyksiin aina kertoen oman mielipiteensä, josta olen erityisesti pitänyt. Hänen kurssillehan minä olen mennyt juuri sen takia, että oppisin häneltä asioita, miten hän asiat kouluttaa ja miksi. Vaikka koulutuskielenä kurssilla toimii englanti, en ole kokenut sitä hankalaksi. Patrick puhuu selkeästi ja vääntää sitten rautalangasta jos ei muuten mene tieto perille.

Olen saanut tältä kurssilta paljon uusia ideoita ja taas hiukan eri näkemystä miten asioita voi kouluttaa toisellakin tapaa. Kaikki treenit tähtäävät kisatilanteessa tarvittaviin taitoihin. Esimerkiksi alkeita opetellessa purkkiradalla voimakasta kuonotyötäisyä ehkäistään jo heti alussa, koska muutoin on vaarana, että koira alkaa työnnellä laatikkoetsinnässä laatikoita nenällään (kisoissa se on virhe).

Tulipas nyt paljon kehuja..
No mutta halusin vain kertoa vinkin kouluttajasta, jonka itse olen kokenut erittäin mieluisaksi. Ja en voi kuin vain suositella muillekin. Itse olen todellakin menossa uudelleen hänen kurssilleen, se on varmaa!

http://www.100pawscentdogs.com/

tiistai 22. marraskuuta 2016

Möllikisat Luukissa 19.11

Maya kanssa osallistuttiin Luukissa järjestettäviin möllikisoihin. Nämä ovat tämän vuoden viimeiset kisat meidän osalta. Pakko pitää talvitaukoa, koska Maya ei kestä kylmää. Talvikisat pitäisi ehdottomasti olla meille sellaiset, että koira voi olla sisätiloissa lämpöisessä koko ajan odottamassa vuoroaan. Luukin mölleissä oltiin jo aika lailla koiran sietorajalla. Sää oli aivan kamala.. tai no joo, olisi se voinut olla kamalampikin, ei sentään satanut ihan koko aikaa! Mutta asteita oli 4, vettä tuli ja kylmyys meni todellakin luihin ja ytimiin. Mayalle otin mukaan kaksi takkia (siltä varuilta että toinen kastuu) ja viltin. Kuitenkin jouduin välillä laittamaan auton käyntiin, ihan vaan saadakseni sille lämpöisemmät oltavat.

Kisat olivat 4 osion möllit, eli siis kaikki osiot käytiin. Ensimmäisenä suoritimme laatikot ja siitä  heti perään viereen oli tehty sisäetsintä. Ulkoetsintä oli kolmantena kunhan kaikki 20 koirakkoa olivat suorittaneet ensimmäiset kaksi. Ulkoetsinnän suorittivat kaikki perän jälkeen ja viimeisenä suoritettavana oli ajoneuvot.

Laatikkoetsinnässä oli 18 laatikkoa epämääräisessä muodostelmassa. Laatikot olivat eri kokoisia ja näköisiä. Etsintä alue oli vanhan tallin ullakolla, joka oli ilmeisesti jonkin näköinen varastotila. Se oli kylmätilaa. Vanha puu lattia, joka haisi voimakkaasti, sekä korkea harjakatto.
Maya lähti etsintään innokkaana. Suunnisti hienosti oikealle laatikolle ja ilmaisi sen minulle hienosti! Kaikin puolin täydellinen suoritus, olin onneni kukkuloilla!

Sisäetsintään siirryimme heti laatikoiden jälkeen, sille oli varattu alue samasta tilasta muutaman metrin päähän. Maya lähti jälleen etsintään hyvällä motivaatiolla ja löysi hajupiilon todella nopeasti ja ilmaisi sen minulle aivan mielettömän upeasti! Hyvä kisan aloitus, tehtiin sisäetsintään pohja aikakin joka piti kisan loppuun asti. Maya suoritti sisäetsinnän kuudessa sekunnissa!

Ennen ulkoetsintään pääsemistä odottelimme reilun tunnin verran. Maya sai olla autossa lämmittelemässä ja itse värjöttelin katoksen alla jutellen kilpakavereiden kanssa. Tuli taas tutustuttua uusiin mukaviin ihmisiin, sekä vaihdettua kuulumisia vanhojen tuttujen kanssa. Nose kisoihin on kyllä aina ollut mukava mennä yksinkin, sillä siellä henki on todella hyvä. Iloinen puheensorina kuuluu ja toisia kannustetaan :) Vaikka tuli vettä taivaalta niin juttu luisti teetä siemaillen katoksen alla. Odottaminen ei tuntunut ollenkaan niin pahalta, koska seura oli mukavaa!

Ulkoetsintä alue oli mielestäni aika suuri. Se oli tehty tallin taakse. Alueeseen kuului pieni terassi, 5 tyhjää parkkiruutua, kuormalava, kaksi muovista törttöä ja taisi siinä joku metalli härpäkekin olla keskellä aluetta.
Maya lähti jälleen hyvällä motivaatiolla etsintään, kävi alueen keskellä nuuhkaisemassa metalli systeemiä ja kääntyi sen jälkeen ympäri, meni kohti terassia ja painoi nenänsä kiinni terassin seinustaan. Se oli siinä!! Mielettömän hyvä ilmaisu jälleen kerran. Todella tyylipuhdas suoritus, Maya oli suorastaan elementissään!!

Jälleen oman vuoromme jälkeen odotimme, että kaikki olivat suorittaneet ulkoetsinnän ja sen jälkeen alkoi viimeisen osuuden suoritukset. Ajoneuvo etsintä tehtiin niin ikään ladon ullakolla. Alueeseen kuului pari pientä traktoria ja peräkärry. Samassa tilassa oli myös klapikone, mutta siitä saimme tietää ettei haju ole piilotettu sinne, ihan turvallisuuden takia.
Maya lähti etsintään kiertäen traktoreiden ulkopuolelta, kaartaen sen jälkeen sisäpuolelle ja nuuhki ne tarkkaan läpi. Sitten se ilmeisesti sai hajun nenäänsä ja meni peräkärryn luo painaen nenänsä sen kylkeen. Jälleen kerran todella upea ilmaisu ja hyvä etsintä!! Harmiksi haju todennäköisesti kulkeutui sinne traktoreiden ulkosyrjään ja sen tarkastaminen vei hiukan enemmän aikaa. Näin ollen sijoituimme kisassa kolmanneksi, vaikka meidän ajat olivat ihan hirmu nopeita!

Kaikki osa-alueet sujuivat erittäin hyvin, en voisi enää tyytyväisempi olla. Kaikki vaan meni ihan täysin nappiin! Aivan mahtava kisa kokemus!

Nyt keskitymme talven aikana treenaamiseen. Yritän viilata muutamia ongelmakohtia kuntoon, sekä opetan Mayalle kakkosluokassa vaadittavia taitoja. yhdistys tulee järjestämään ensivuoden puolella "virallisia" kisoja ja se tarkoittaa sitä, että jos me teemme toisen tälläisen samanlaisen totaalisen onnistumisen, niin meidät heitetään kakkosluokkaan samantien. Joten, jotta voin sitten ensi vuonna käydä kisoissa, on Mayan hyvä osata varuiksi jo kakkosluokan hajut ja haastavammat piilotkin. Ei tule sitten pakollista treenitaukoa kun on asiat harjoitellut etukäteen..

Tuomari: Ritva Oljakka

3. sija
Laatikot pisteet 25 aika 13.5sek
sisäetsintä pisteet 25 aika 6sek !!!
ulkoetsintä pisteet 25 aika 19.5sek
ajoneuvo pisteet 25 aika 1.04 min
Yhteispisteet 100/100






torstai 3. marraskuuta 2016

Tunnista koiran stressi

Hajutyöskentely on koiran harrastuslaji, jossa sen tulee kyetä keskittymään haisteluun. Ilman intensiivistä työskentelyä koira ei kykene viemään nenän kautta tietoa aivoihin, eikä se pysty ymmärtämään, saati muistamaan haistamaansa.
Usein kuulee ohjaajan taistelevan ylivilkkaan koiran kanssa, jolla keskittymiskyky on heikko. Onko kyse ylivilkkaudesta vai onko kyse stressistä? Jokaisen koiran ohjaajan olisi hyvä tiedostaa oman koiransa stressin sietokyky. Jokaisella koiralla se on yksilöllinen, johon osittain pystymme vaikuttamaan.




                                                      KOIRAN STRESSI


Psykologian opettaja käveli luokkahuonetta ympäri opettaessaan stressin hallintaa kurssilaisilleen. Hän nosti käteensä vesilasin, joka oli puolillaan vettä. Kurssilaiset olettivat hänen kysyvän periteisesti ”onko lasi puoliksi tyhjä, vai puoliksi täynnä”. Sen sijaan opettaja kysyi hymyillen, kuinka painava vesilasi on. Kurssilaiset arvailivat painoa.
Opettaja sanoi: ” Itse painolla ei ole väliä. Kaikki riippuu siitä, kauanko lasia pidän kädessäni. Jos pidän sitä minuutin, se ei tuota ongelmaa. Jos pidän sitä tunnin, se alkaa tuntua kädessäni. Jos pidän sitä päivän, käteni väsyy totaalisesti. Joka tapauksessa, lasin paino ei muutu, mutta mitä kauemmin sitä joutuu pitelemään, sitä painavammaksi se tulee.”
Opettaja jatkoi: ” Stressi on kuin tuo puolillaan oleva vesilasi. Jos mietit asioita hetken, mitään kummallista ei tapahdu. Jos mietit asioita kauemmin, ne alkavat tuntua painavilta. Jos mietit samoja asioita koko päivän, alat väsyä, etkä kykene tekemään mitään muutakaan. Muistakaa välillä laittaa lasi alas.”

Stressi on osa elämää. Sitä voi esiintyä missä tahansa tilanteessa ja myös missä tahansa elämän vaiheessa.  Stressin aiheuttajat, samoin kuin yksilön itselleen kehittämät selviytymistragediat, vaihtelevat yksilöittäin niin ihmisillä kuin koirillakin. Eri koirat voivat kokea saman tilanteen täysin erilailla. Toiselle tilanne ei aiheuta mitään stressiä, toinen voi olla hyvinkin stressaantunut. Stressin aiheuttamat oireet voivat olla hyvinkin erilaisia eri yksilöillä, samoin kuin keinot selvitä niistä.



                 Kaikki stressi ei ole pahasta

Stressi on normaali osa koiran elämää. Stressitilassa koiran valppaustaso nousee, se jaksaa toimia pidempään, ei tunne kipua ja on itsevarmempi. Nämä tekijät ovat tärkeitä eläimen selviytymiskyvyn kannalta. Stressi auttaa koiraa vaikeissa tilanteissa, mutta stressaantunut koira tuntee aina ahdistusta.
Monet pyrkivät nostamaan koiran stressitasoa koulutustilanteissa, koska he toivovat koiran jaksavan silloin tehdä töitä sitkeämmin ja pienistä takaiskuista (esimerkiksi pakotteista) huolimatta. Stressaantunut koira on kuitenkin yliherkkä ja levoton. Se ei pysty keskittymään, kontrolloimaan käytöstään, ajattelemaan tai päättelemään, vaan reagoi ylettömän voimakkaasti ja kaavamaisesti. Stressaantunut koira ei siis pysty opettelemaan uusia asioita.
Stressi aiheuttaa monia fyysisiä oireita. Läähättämisen, lisääntyneen syljen erityksen, nopeutuneen aineenvaihdunnan yms. ohella pitkäkestoinen stressi voi mm. vahingoittaa sisäelimiä.
Stressitilassa koiran elimistöön erittyy mm. testosteronia, kilpirauhashormonia sekä stressihormoneja kuten adrenaliinia. Näistä adrenaliiniin liittyy eniten tyypillisinä stressioireina pitämiämme ominaisuuksia: läähätystä, yliherkkyyttä, haukkumista, levottomuutta, itsekontrollin puutetta jne. Adrenaliinin purkautuessa koiran elimistössä sen nouseminen huipputasoonsa kestää 10-15 minuuttia. Tästä syystä esimerkiksi vastaan tulleen koiran rähähdys voi aiheuttaa sen, että koiramme kilometriä myöhemmin säikähtää ojassa lojuvaa muovipussia tai ampaisee ohiajavan polkupyörän perään.
Pelon, jännityksen, ahdistuneisuuden, leikin, seksuaalisuuden ja aggressiivisuuden aiheuttamat kiihtymystilat liittyvät läheisesti toisiinsa. Tunnetilan kesto ja ympäristötekijät voivat lisätä kiihtymystä. Miellyttävänä alkanut tunnetila voi muuttua peloksi tai aggressiivisuudeksi.

                    Tunnista koirasi stressitaso

Koiran stressin tunnusmerkit jaetaan kolmeen ryhmään: lieviin, kohtalaisiin ja vakaviin.  Kahden tai useamman kohtalaisen stressioireen esiintyminen viittaa voimakkaaseen/vakavaan stressitilaan.

Lievän stressin tunnusmerkkejä:
-          silmien räpyttely
-          huulten nuoleminen/lipominen
-          tassun nostaminen
-          nuoleminen
-          vetäytyminen taaksepäin
-          rapsuttaminen
-          ravistelu
-          aivastelu
-          venyttely
-          haukottelu

Kohtalaisen stressin tunnusmerkkejä:
-          varovainen/vastahakoinen lähestyminen
-          häntä matalalla (huomioi rotuominaisuudet)
-          kielen vilautus
-          muhkurainen iho viiksikarvojen alla (saattaa edeltää viiksikarvojen levittämistä tai irvistystä)


Vakavan stressi tunnusmerkkejä:
-          köyristynyt selkä
-          laajentuneet pupillit
-          taakse vedetyt korvat, suuret silmät (”valaan katse”)
-          kasvojen rypyt
-          jäykkä vartalo
-          kova katse
-          voimakas, kuolaava läähätys
-          sivuille puristetut korvat
-          karvanlähtö ja hilseily
-          tiukasti päätä myötäilevä otsanahka
-          jäykät raajat
-          hikoilevat tassut
-          häntä jalkojen välissä
-          vapina tehostettuna ”valaan katseella”
-          levitetyt viiksikarvat

Vanha sanonta sanoo: varo hiljaista vettä, hiljaista vihollista ja hiljaista koiraa.




        Stressistä ei palauduta yhdessä yössä

Jokaisen adrenaliinipurkauksen palautuminen kestää 3-6 päivää. Jos koiralle tulee toinen adrenaliinipurkaus ennen kuin edellinen on ehtinyt tasaantua, stressitaso nousee entistä korkeammaksi. Mikäli esimerkiksi koiran elämän ainoa stressitekijä olisi jokin harrastus, se voisi tulla loistavasti toimeen niin kauan, kun se treenaisi kerran viikossa. Tällöin stressitila ehtii aina laskea ennalleen ennen seuraavaa treeni kertaa.  Treeneistä stressaantunut koira ei kykene keskittymään harjoituksiin. Se voi käyttäytyä liian riehakkaasti treeni tilanteissa.
Stressin kertymistä voidaan kuvata vesilaseilla. Kullakin koiralla on erikokoinen juomalasi, jossa sen ominaisuuksista riippuen on jo sen syntyessä eri määrä vettä. Jonkin verran tähän perusmäärään voidaan vaikuttaa koiran kasvatuksella ja yleisillä elinoloilla. Eri tapahtumat lisäävät vettä lasiin. Perheriita tiristää lasiin pari tippaa, tuntitolkulla palloa heittelevät sukulaislapset lorauttavat sinne vettä jo reilusti enemmän. Veden pinta nousee myös ukkosmyrskyn, liian pitkän yksinolon, posteljoonin käynnin ja hätäisten remmilenkkien seurauksena. Milloin vesi tulee lasista yli, riippuu siitä, kuinka tiuhaan nämä tapaukset sattuvat. Ehtiikö tapausten välillä haihtua lasista vettä pois. Asiaan vaikuttaa myös synnynnäiset ominaisuudet, paljonko koiran lasissa oli vettä sen syntyessä ja kuinka korkea sen oma lasi on. Joidenkin koirien laseihin vaan mahtuu enemmän vettä kuin toisten – ja joidenkin elämäntapa lisää sitä nopeammin.
Stressitilanteen jälkeen koira tarvitsee hiljaisuutta ja rauhaa, jotta sen stressitaso ehtii laskea. Esimerkiksi treenien jälkeen koira on hyvä päästää rauhaan lepäämään, koska se samalla myös työstää oppimiaan asioita. Vakavan stressitilanteen, esimerkiksi eksymisen, jälkeen koira tarvitsee viikon toipumisaikaa. Pitkäkestoisen stressin jälkeen paluu normaalitilaan voi kestää jopa vuoden. Pitkäkestoisen stressitilan aikaansaamiseen ei välttämättä tarvita varsinaista eläinrääkkäystä, vaan esimerkiksi sopeutumattomuus koiralaumaan tai liiallinen ja vääränlainen treenaaminen voivat johtaa herkän koiran vakaviin stressitiloihin.

                                           

Miksi koira stressaa?

Koirille niiden ympäristö on hyvin tärkeä ja monet koiria stressaavat tekijät ovatkin ympäristöllisiä. Koiraa stressaavat asiat ovat aina yksilöllisiä.  Tässä on myös rotutyypillisiä painotuksia riippuen siitä, minkälaisiin asioihin rodun edustajien on toivottu kiinnittävän huomiota. Ajokoira uppoutuu hajujen maailmaan - hajutyöskentely itsessäänkin ehkäisee stressitilaan joutumista - kun taas paimenkoira tarkkailee ympäristöään ja reagoi jopa pieneen liikkeeseen tai ääneen.
Ympäristössä stressiä voivat aiheuttaa esimerkiksi äänet, liike, ahtaus. Oikeastaan mikä tahansa, mitä koira pitää levottomuutta herättävänä. Kyse ei yleensä olekaan vain jostakin yksittäisestä stressin aiheuttajasta, vaan siitä että useat stressitekijät yhdessä ylittävät koiran sietokyvyn. Yleensä stressi näkyy siten, että jokin mitätön seikka saa koiran vesilasin tulvimaan ja koira reagoi odottamattomasti ja omistajan mielestä liioitellen. Usein stressi ilmenee ärsykkeettä puhkeavana aggressiona. Aggressio on ainoa kieli, jota muutkin lajit ymmärtävät.
Ihmiset aiheuttavat koirille stressiä kuormittamalla niitä liikaa, kommunikaatio-ongelmilla sekä ylettömällä kontrolloinnilla. Ylikuormitus voi johtua elämäntilanteen muutoksista, terveydellisistä syistä (hyvin yleisiä ovat esimerkiksi hihnasta nyppimisestä aiheutuneet hermo- ja lihasvammat), liiallisesta harjoittelusta ja/tai kiihdyttämisestä. Terveydellisissä ongelmissa stressi aiheuttaa kierteen, jossa ruumiilliset vaivat käskevät koiraa lepäämään, mutta stressitila estää kivun tunteen ja koira vain jatkaa. Jatkuvista, selittämättömistä, pienistä lihas- ja jännekrempoista kärsivät harrastuskoirat elävät usein tällaisessa liiallisen treenaamisen ja stressin aiheuttamassa kierteessä. Monille koirille heitellään myös aivan liikaa palloa, mikä kiihdyttää ne vakavaan stressitilaan. Ajatellaan, että koira tykkää noutaa palloa, kun todellisuudessa koiralla ei ole valinnan mahdollisuutta. Sen geeneihin on rakennettu reaktio juosta liikkuvan kohteen perään ja kun sitä on siihen vielä rohkaistu, se ei voi olla menemättä.
Kommunikaatio-ongelmat johtuvat siitä, että ihminen ei tunne koirien kieltä eikä ymmärrä koiraansa, ja toisaalta koiralle annetaan käskyjä, jotka ovat epäloogisia tai joita sitä ei ole opetettu ymmärtämään. Koira voi kokea yrittävänsä parhaansa, mutta ei onnistu – tai tunne onnistuvansa – koska ei tiedä, mitä siltä toivotaan. Esimerkiksi koulutustilanteessa tapahtuva painostus voi nostaa koiran stressitilan niin korkeaksi, että se ei pysty toimiman, vaikka kuinka haluaisikin miellyttää omistajaansa.
Myös liiallinen kontrollointi aiheuttaa koiralle stressiä. Koirien on saatava olla myös vapaalla: juoksennella omaan tahtiinsa, haistella, nostella koipea, nukkua tai touhuilla muuten itsekseen. Koiran pitää tietää, koska siltä odotetaan toimintaa, koska ei. Ei ole reilua tempaista jotakin TOKO-liikettä kesken pissalenkin, vaan koiralle pitäisi aina kertoa, että nyt teemme töitä ja nyt työnteko loppuu, jotta sen ei tarvitse olla kokoajan varpaillaan. Monille koirille jo se, että katsomme niihin, herättää ne toimintavalmiuteen. Näin ollen on hyvä olla väliin kotona ikään kuin koira olisi meille ilmaa, jotta se saa rentoutua rauhassa.



Stressitekijät minimiin

Yleensä koirien koulutuksessa keskitytään pääsääntöisesti koiran ja ohjaajan toimintaan, eikä mietitä, miten koirille opetetaan asioita, mitä sille todellisuudessa opetetaan ja missä mielentilassa se on. Harrastuksissa yleisimpiä tilanteita, joissa kannattaa etsiä ratkaisuja stressin vähentämisestä, ovat keskittymisen puute, hitaus (koira voi tuntea tilanteen vastemielisenä, rauhoitella tai heittäytyä passiiviseksi, koska se ei kestä stressiä) tai vastentahtoinen luokse tulo.
Koiran elämässä kaiken perusta on sen suhde omistajiinsa. Rauhallinen ja positiivinen johtaja antaa koiran elämälle turvalliset puitteet. Mitä vähemmän stressaamme koiraamme omalla toiminnallamme, sitä helpompi sen on pärjätä elämänsä muiden stressitekijöiden paineessa.
Helposti stressaantuvat koiran kohdalla on tarpeen muuttaa sen ympäristöä ja elämäntyyliä. Mikäli koira ei tule toimeen useamman koiran laumassa, on parasta etsiä sille uusi koti. Mikäli koiraa stressaavat palloleikit, lelujen heittely on syytä lopettaa. Jos koiraa ahdistavat vieraat ympäristöt, on parasta pysytellä mahdollisimman paljon tutuilla reiteillä ja jättää koira lomamatkojen ajaksi kotihoitoon. Kun stressaavia asioita koiran ympäristössä pyritään minimoimaan, sen stressitaso pysyy matalana, eikä välttämättä ylitä kriittistä kynnystä yksittäisen stressinaiheuttajan ilmestyessä koiran elinpiiriin.



                      Stressi tarttuu

Koirien stressi tarttuu ja stressaantunut koira erittää myös erilaista tuoksua kuin normaalisti. Tästä syystä koira voi stressaantua myös paikassa, jossa on hiukan aiemmin ollut stressaantunut koira. Helposti stressaantuvan koiran koulutusta ei siten kannata aloittaa hallilla, jossa on hieman aiemmin treenattu kiihkeää lajia.
Hyvä harrastus stressiherkälle koiralle on jäljestäminen tai muu nenätyöskentely, koska koira ei pysty haistelemaan ja keskittymään jälkeen, jos se on stressaantunut. Jäljestäminen on kaikille koirille luontaista, joten ne pyrkivät keskittymään siihen. Jäljestäminen rauhoittaa koiraa ja väsyttää sitä henkisesti. Myös koiran leikkejä voi muuttaa. Esimerkiksi pallon nappaaminen ilmasta vaatii keskittymistä eikä ole muutenkaan niin stressaavaa kuin juokseminen pallon perässä.
Käytännössä stressi laukaisee aineenvaihdunnan liikkeelle. Oli ärsyke mikä tahansa, koiran aineenvaihdunta reagoi stressin hälytysreaktioon tuottamalla mm. testosteronia, kilpirauhashormonia sekä stressihormoneja (adrenaliineja), sydämen lyöntinopeus kiihtyy. Adrenaliinin purkautuminen kehoon kestää n. 10-15 minuuttia ja keho joutuu käsittelemään näiden aineiden purkamista aineenvaihdunnastaan useita vuorokausia, jopa viikon. Hälytysreaktio laukaisee vastarinta reaktion, joka pyrkii tasapainottamaan kehon takaisin normaalitilaan. Jos stressi kuitenkin vain jatkuu, koira (kuten ihminenkin) uupuu ja silloin se saattaa ärähtää jopa pienestä ärsykkeestä. Kehon uupumisvaihe johtaa tilanteeseen, jossa stressin vaikutukset alkavat vaikeuttaa elintoimintojen normaalia toimintaa. Hälytysreaktion myötä kehon voimavarat ehtyvät ja keho on alttiimpi kaikenlaisille tartunnoille.
                                                         
Lähteet:
-          http://www.kotiposti.net/teddy/koiran_stressi.htm
-          http://www.shetland.fi/Artikkelit/Stressi%20reaktio.pdf

-          Koirien kieli ja käyttäytyminen, Barbara Handelman