keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Ohjatulla kurssilla

Olimme keväällä Mayan kanssa ohjatulla viikonloppu nose kurssilla. Koulutustamme tuli seuraamaan Patrick Stewart. Hän on kouluttanut koiria yli 30 vuoden ajan, mm Britannian armeijassa etsintä-, jäljitys ja suojelukoiria. Nykyään hän asuu Suomessa ja toimii Nose Workissä tuomarina. Hänen vinkit treenien aikana olivat huippu hyviä ja olen odottanut siitä lähtien kuin kuuta nousevaa, milloin hän alkaa pitää omia kursseja. No nyt on nose kurssit pyörähtäneet suomessa käyntiin ja tietenkin Mayan kanssa osallistuimme heti!

Tällä hetkellä Nose Work kasvattaa suosiotaan harrastuslajina suomessa koko ajan. Mukaan tulee paljon uusia harrastajia, sekä kouluttajia. Kouluttajien kirjo onkin todella suuri tämän lajin parissa, eivätkä todellakaan kaikki kouluttajat ole mitenkään hajutyöskentelyn osaavia, saatika, että olisivat edes oman koiransa kouluttaneet kisakuntoon. Alkeet osaa varmasti opettaa kokematonkin tai sitten koiralle vahingossa koulutetaan jo alkeissa asioita, jotka koituvat suureksi haitaksi myöhemmässä vaiheessa kisakentillä. Olen valitettavasti saanut kuulla tuttavieni purkauksia joistakin hajukursseista ja jotkin koulutustyylit ovat olleet suorastaan pöyristyttäviä. Se on mielestäni erittäin surullista, että nose work kurssejakin vetää ihmisiä, joilla ei kuulemani mukaan ole pienintäkään hajua miten koiralle hajutyöskentely edes opetetaan. Kurssit myös usein maksavat todella paljon, joten se on suuri pettymys jos eksyy kokemattoman kouluttajan kurssille.

Nykyään on ilmestynyt verkkokurssejakin hajutyöskentelyyn. En ole itse käynyt katsomassa millaisia nämä verkkokurssit ovat olleet, mutta puskaradio on tässäkin lähtenyt liikkeelle. Itse en suosittele kenellekkään aloittejalle verkkokurssia, sillä siinä on liian monta mahdollisuutta tehdä asiat väärin. Ensinnäkin on huomattavasti helpompaa alussa, mikäli kokenut kouluttaja naksuttaa aina kun koira tekee oikein. Näin ohjaaja kykenee keskittymään vain palkan oikeaan aikaan ja suuntaan. Koirien nenä on niin tarkka työväline, että kokematon ohjaaja voi hyvinkin vahingossa opettaa koiralleen esim kanttarellin hajun sijaan etsimään ohjaaja+kanttarelli hajua, joka varmasti toimii hienosti kotisohvalla mutta ei sitten enää toimikkaan kun lähdetään sienimetsälle.

Minun on ollut sikäli helppoa valita kouluttajista ne,  kenen kursseille olen mennyt hakemaan uutta oppia, sillä olen hajuhommia kuitenkin harrastellut jo pidemmän aikaa ja tutustunut erilaisiin ihmisiin, kysellyt ja kuunnellut. Mutta voin kuvitella, että aloittelijalla ei ole niin helppoa. Eri kouluttajien kurssien sisältö poikkeaa suurestikin toisistaan ja koulutustyylit myös.

Hajutyöskentely on siinä mielessä hankalampi, tai itse koen, että MIELENKIINTOISEMPI kuin muut lajit, koska tässä lajissa eteen tulevat ongelmat laittavat oikeesti kaikki aivosolut liikkeelle. Jos esimerkiksi ajatellaan tokoa ja vinoa perusasentoa, siihen on helppo puuttua kouluttamalla se koiralle suoraksi. Mutta jos hajutyöskentelyssä eteen tulee jokin ongelma, ei siihen yleensä ole olemassa selkeää syytä mitä lähteä korjaamaan. Vaan syytä pitää etsiä. Ongelman ydin täytyy löytää ja sen jälkeen yrittää viellä löytää siihen konstit millä koiran saa toimimaan paremmin.
Itse koen myös, ettei näissä hajutyöskentelyissä koira ole koskaan valmis, vaan aina löytyy treenattavia asioita ja parannettavia osioita. Jokainen koira toimii omalla persoonallisella tavallaan ja samoin ohjaaja. Hyvä kouluttaja on mielestäni sellainen, joka osaa kouluttaa erilaisia koiria yksilöllisesti ja ennen kaikkea, osaa kouluttaa sitä ohjaajaa. Koska pääasiassa tätä lajia harjoitellaan itsenäisesti kotona.


Patrickin kurssi on nyt puolessa välissä, kaksi tuntia suoritettu ja kaksi viellä jäljellä. Minulla oli suuret odotukset tältä kurssilta ja tähän mennessä odotukseni ovat täyttyneet.
Treeniaikaa meillä on tunnin verran ja kurssilla on 4 koirakkoa. Kaikki koirat ovat koulutustilassa samaan aikaan, joka aiheutti ensimmäisellä tunnilla hiukan hämmennystä.. pakko myöntää. Kaikissa muissa kursseissa missä olen ikinä ollut, on treenattu yksi koira kerrallaan ja muut ovat odottaneet autoissa.
Ensimmäisellä kurssikerralla Maya selvästi otti hiukan häiriötä muista koirista, mutta toisella tunnilla ei enää yhtään. Samoin kaikki muut kurssin koirat, ovat tehneet töitä todella hyvin. Vuoroaan odottelevat koirat ovat paikoillaan ja hiljaa, sekä rauhallisia. Olen kokenut tämän hyväksi harjoitukseksi. Maya on kisoissa selvästi häiriintynyt jos juuri ilmaistessa hajupiiloa jostain kuuluukin toisen koiran haukuntaa. Kyllä se nytkin on ottanut häiriötä jos toinen kesken etsinnän esimerkiksi ravistelee, mutta se kykenee kehoituksesta jatkamaan töitä ja on selvästi alkanut reagoimaan näihin ääniin vähemmän.
Koska kaikki koirat ovat koulutustilassa jo valmiina, ei tunnista kulu aikaa hukkaan koirakon vaihtoon vaan treenit sujuvat todella jouhevasti ja nopeasti. Aina tunnin päätteeksi Mayalla on kunnon silmäpussit ja itsekin olen täysin loppu, niin intensiivisen tehokkaita nämä treenit ovat! Teemme useita toistoja, joko etsinnässä tai purkkiradalla per koira, ei vain pari vaan useita.
Patrick on suunnitellut hyvin tunnit etukäteen, miettinyt mitä kenellekin tehdään ja miettinyt piilojen paikat. Tunnilla ei mene myöskään aikaa hukkaan suunnitteluun, kaikki on mietitty tarkkaan etukäteen. Aina tunnin lopuksi keskustelemme mitä teemme seuraavalla kerralla kenellekin.

Treenatessa Patrick tarkkailee koko ajan koiran eleitä. Katsoo ilmeitä ja ruumiin kieltä. Hän osaa hyvin päästä koirien pään sisälle ja oivaltaa mitä koira tekee ja miksi. Hän osaa puuttua epäkohtiin ennen kuin niistä mitään epäkohtia edes tulee. Hän osaa räätälöidä jokaiselle koiralle sopivat harjoitukset ja muokkaa harjoituksia sen mukaan miten koira niistä suoriutuu. Tämän lisäksi hän osaa opettaa ohjaajaa, joka on mielestäni tässä lajissa todella, todella tärkeää. Kouluttaa ohjaaja kouluttamaan omaa koiraansa. Hän kertoo avoimesti miksi tekee näin eikä näin. Miksi suosittelee tälle koiralle tälläistä tyyliä. Hän osaa kertoa myös, että jos jatkat näin tekemistä niin mitä se aiheuttaa myöhemmässä vaiheessa. Hän vastaa kysymyksiin aina kertoen oman mielipiteensä, josta olen erityisesti pitänyt. Hänen kurssillehan minä olen mennyt juuri sen takia, että oppisin häneltä asioita, miten hän asiat kouluttaa ja miksi. Vaikka koulutuskielenä kurssilla toimii englanti, en ole kokenut sitä hankalaksi. Patrick puhuu selkeästi ja vääntää sitten rautalangasta jos ei muuten mene tieto perille.

Olen saanut tältä kurssilta paljon uusia ideoita ja taas hiukan eri näkemystä miten asioita voi kouluttaa toisellakin tapaa. Kaikki treenit tähtäävät kisatilanteessa tarvittaviin taitoihin. Esimerkiksi alkeita opetellessa purkkiradalla voimakasta kuonotyötäisyä ehkäistään jo heti alussa, koska muutoin on vaarana, että koira alkaa työnnellä laatikkoetsinnässä laatikoita nenällään (kisoissa se on virhe).

Tulipas nyt paljon kehuja..
No mutta halusin vain kertoa vinkin kouluttajasta, jonka itse olen kokenut erittäin mieluisaksi. Ja en voi kuin vain suositella muillekin. Itse olen todellakin menossa uudelleen hänen kurssilleen, se on varmaa!

http://www.100pawscentdogs.com/

Ei kommentteja: