lauantai 10. joulukuuta 2016

Treeniä, treeniä

Ohjattu kurssi on antanut uutta puhtia ja motivaatiota kotitreeneihin ja se onkin kursseissa aina parasta! Oppii uusia asioita omasta koirastaan ja saa uusia ideoita siitä, mitä lähtee harjoittelemaan.
Itselleni on aina ollut vaikeaa lisätä treeneihin haastetta. Olen ehkä vähän liiankin varovainen treenien etenemisessä. Toisaalta se on hyvä, ettei vaikeuta treenejä liian nopeasti, mutta sitten taas toisaalta se voi hyvinkin syödä koiran motivaation jos tekee jatkuvasti liian helppoja harjoituksia.

Mayalla on perus asiat hallinnassa jo todella hyvin, eli 1 luokkaan tarvittavat taidot. Olen tehnyt sen kanssa ylläpito treenejä, sekä harjoitellut erilaisissa ympäristöissä. Yksi haaste on meillä ollut lelulla palkkaaminen, joka nostaa koiran vireen niin korkeaksi, ettei se aina kykene hajuhommiin leikkimisen jälkeen. Olen nyt alkanut tätä harjoittelemaan, sillä koira selvästi palkkaantuu lelusta paremmin kuin ruuasta. Treeneissä käytän yleensä sekä ruokaa, että lelua palkkana, riippuu aina vähän siitä mitä treenaan. Purkkiradalla käytän aina ruokaa, etsinnässä usein lelua. Kisoissa olen palkannut ruualla etsintöjen välissä (usein siirrytään etsintä alueelta heti seuraavalle), mutta sitten taas loppupalkkana olen käyttänyt lelua. Vähän riippuen kisa alueesta, onko lelulla palkkaamiseen tarpeeksi tilaa ja liukumaton alusta.
Kotona olen nyt ottanut Mayalle lelupalkka treenejä, jossa ensin leikin sen kanssa ja sen jälkeen sen tulee luopua lelusta ja mennä hajulle saadakseen lelun uudelleen. Tässä meidän esimmäinen harjoitus, josta näkee hyvin miten haastavaa lelusta luopuminen koiralle on. Jatketaan harjoituksia..



Koska 1. luokan taidot ovat hanskassa ja Maya vetäisi viimeisimmästä möllikisasta 100/100 pistettä, olemme nyt alkaneet harjoittelemaan pikkuhiljaa 2. luokan taitoja. Ensi vuoden puolella on tulossa "virallisia" kisoja, ja niissä yksi tälläinen 100 pisteen suoritus siirtää kilpailijan heti seuraavaan luokkaan. Näen siis erittäin mahdollisena, että ensivuoden tavoitteemme (NW1) toteutuu, joten olemme nyt alkaneet katsomaan tavoitteen toiselle puolelle ja hakeneet haastetta treeneihin opettelemalla kakkosluokan taitoja.
Kakkosluokassa mukaan tulee toinenkin haju: laakeri.

*Luokka 2 Jokaisella etsintäalueella voi olla 1-2 kohdehajua. Kohdehajuna voi olla esimerkiksi yksi eukalyptuksen haju ja yksi eukalyptuksen ja laakerinlehden yhdistelmähaju eli hajukombinaatio*. Kokeen järjestäjä ilmoittaa ennen yksilön suoritusta, onko etsintäalueella yksi vai kaksi hajulähdettä. Jos hajulähteitä on kaksi, molemmat ovat 12,5 pisteen arvoisia. Kun ohjaaja ilmoittaa ”valmis”, aika pysäytetään. Luokassa 2 ei anneta pisteitä ilmoituksesta ”valmis”. * Hajukombinaatio tarkoittaa, että samassa hajulähteessä voi olla useampaa hajulähdettä sekaisin.

Kahden hajun lisäksi 2. luokassa itse hajupiilot ovat jo haastavampia. Esimerkiksi sisä- ja ulkoetsinnässä piilon korkeus voi olla huomattavasti suurempi. Tämä tietenkin vaikuttaa hajun kulkeutumiseen ja siihen, ettei koira välttämättä enää piilolle ylety, joten harjoittelemisen arvoista tämäkin. Kuinka opin lukemaan ilmaisun jos koira ei pääse kuono kiinni kohteeseen?


*Hajulähteet voidaan sijoittaa sisä- ja ulkoetsinnässä maksimissaan seuraaville korkeuksille: 
Luokka 1: 1,2 metriä 
Luokka 2: 1,6 metriä 
Luokka 3: 1,8 metriä

Myös sisäetsintä on laajempi kakkosessa kuin ykkösessä. Joten otamme kestävyydenkin harjoittelemisen mukaan treeneihin. En ole kyllä Mayassa huomannut mitään "sammumisen" merkkejä, terrierin sitkeydellä se suorittaa tehtävän loppuun, vaikka väsymys painaa. Möllikisat ovatkin olleet tässä asiassa aivan mielettömän hyvää treeniä. 4 osion möllikisat kestivät 4 tuntia ja Maya suoritutui viimeisestäkin osiosta täysillä pisteillä, vaikka väsymys jo selvästi painoi.


*Koira etsii kohdehajua erilaisissa sisätiloissa. Luokassa 1 koira etsii kohdehajua yhdestä sisätilasta, luokassa 2 etsittävänä on kaksi sisätilaa. Luokassa 3 sisätilojen lukumäärä vaihtelee kolmesta viiteen. On mahdollista, että yksi sisätiloista on tyhjä. 

Myös laatikko etsintään täytyy alkaa ottamaan häiriöhajuja mukaan. Sen lisäksi, että kohdehajuja on useampi, etsinnässä saattaa olla myös esimerkiksi ruokahäiriö.


*Luokassa 1 on yksi kohdehaju. Luokissa 2 ja 3 voi olla löydettävänä useita samoja kohdehajuja, yhdistelmä- hajuja tai muita koiralle merkittäviä hajuja, kuten ruokaa, leluja tai eläintenhajuja. Etsintäalueella voi olla myös muita tavaroita kuten matkalaukkuja, ämpäreitä ja maalipurkkeja. 

Harjoiteltavia asioita siis löytyy yllin kyllin ja niitä lähdemme nyt pikkuhiljaa treenaamaan. Lisää haastetta treeneihin.

Tässä viellä laakerin opettaminen ensin purkkirataa hyväksi käyttäen ja sen jälkeen kokeilin miten etsintä sujuu. No hyvinhän se sujui vain 5 minuutin uuteen hajuun tutustumisen jälkeen. Nyt otan laakerin mukaan harjoituksiin, että saan paljon toistoa tällekin hajulle.



Maanantaina onkin ohjatun kurssin viimeinen harjoituskerta. Olen saanut pari kaveria innostumaan yhteistreeneistä ja olemme varanneet lämmintä hallitilaa loppuvuoden treeneihin. Kiva päästä treenaamaan kaveriporukalla, yhdessä on aina parempi treenata kuin yksin. Toinen näkee asioita, joita ei aina itse huomaa.
Todennäköisesti tulemme viellä alkuvuodesta osallistumaan ohjatulle kurssille ja sen jälkeen odottelemme innolla ensimmäisiä "virallisia" kisoja.

Ei kommentteja: