torstai 12. syyskuuta 2019

Annun Nose treenit aloitettu

Annukan kanssa on Nose Workin alkeet aloitettu. Annu on 3-vuotias pitbull rescue espanjasta ja olemme tunteneet toisemme nyt reilun puolenvuoden ajan. Annulla ei tietääkseni ole mitään koulutus taustaa, joten homma on sille aivan uutta. Ja varmasti kaikkein uusinta uutta sille on se, että tässä lajissa pitäisi asioita tehdä itsenäisesti. Tämä itseasiassa näkyikin hyvin jo heti ensimmäisissä treeneissä.. Minun suurin tehtäväni alkeiden opettamisessa on kannustaa Annua itsenäiseen työskentelyyn ja vaalia sitä, että se yrittää. Me vasta Annun kanssa tutustumme toisiimme tässä treenatessa ja teen kaikkeni, jotta saan koiran mielialan pysymään innostuneena. Pyrin pitämään treenit lyhyinä ja sellaisina, että saan koiralle paljon yrittämisestä johtuvia onnistumisia. 



Ensimmäisen treenin ideana oli opettaa koiralle haluttu haju. Tutustuttaa se siihen ja tehdä hajusta mieluinen. Samalla opettaa koiraa menemään hajua kohti, josta se sai sitten palkan.
Itse taas opettelin ensimmäisen treenin aikana koiran käyttäytymistä. Seurasin sen motivaatiota ja viretilaa. Kokeilin eri palkan suuntia ja mitä se tekee koiran käytökselle. Hain rajoja treenin pituudelle ja toistojen määrälle. Kun nämä asiat tuntee koirastaan on treenien suunnittelu ja toteutus paljon helpompaa. Mutta nämä ovat asioita jotka tulee opetella. Ja oppiminen tapahtuu vain tekemällä.
Käytin taas kerran purkkeja apuna alkeita kouluttaessa, koska niiden kanssa on todella helppo muokata harjoitusta. Purkkeja voi vähentää kesken treenin jos treeni on liian haastava. Tai jos treeni sujuu hyvin, purkkeja voi lisätä ja vaikeuttaa harjoitusta. Vaikka treenit suunnitteleekin etukäteen, ei suunnitelmasta kannata pitää kiinni mikäli homma ei suju niinkuin kuvittelit sen sujuvan. Aina kannattaa olla suunnitelma B ja joskus jopa suunnitelma C.

Purkissa minulla oli puolikas tupakan filtteri ja siinä 1 tippa eucaa. Olen tykästynyt noihin filttereihin, koska niissä on "pumpulia" sisäpuoli ja ulkokuori on paperia. Eli periaatteessa siinä on heti kaksi erihajuista elementtiä mukana. Filtteri tuntuu myös pitävän hajun hyvin sisällään, se imeytyy sisukseen mutta haihtuu ulkokuoressa olevan paperin takia hitaammin. Filtteri on myös helppo leikata pieneksi palaksi koskematta siihen käsillä. Sitä on helppo pitää pihdeissä ja se on helppo leikata pienemmäksi saksilla. Myöhemmässä vaiheessa kun piiloja alkaa upottamaan ilman purkkeja, filtteri mahtuu vallan mainiosti esimerkiksi pillin sisään eikä se tipahda sieltä pois helpolla.

 Euca on vahva haju ja kun sen kanssa treenaa ensimmäisiä kertoja, tulee olla varovainen ettei se ole koiralle epämielyttävästi liian vahva haisteltavaksi. Filtteriä käyttäessä hajutippa imeytyy sen sisälle ja  on haisteluystävällisempi kuin esimerkiksi huopatassua tai vanulappu (ovat ohkasia ja hajutippa jää pinnalle).


Ekat treenit sujuivat mukavasti ja Annulla riitti intoa. Häntä heilui hurjaa tahtia ja ruokapalkka oli todella mieluisa. Opin heti ekoissa treeneissä huomaamaan väsymisen merkkejä ja sen takia teinkin helppoa yhden purkin harjoitusta lopuksi, ihan vaan, että Annu sai hajua tutuksi.


Toiset treenit tehtiin heti eri purkilla, eli uusi elementti tuli mukaan. Ostin Vainuvoimalta "palapeli purkkiradan" ja halusin heti kokeilla sen toimivuutta. Olen tälläistä purkkirataa havitellutkin jo jonkin aikaa. Monesti "kiinteää" purkkirataa käyttäessä koira ehdollistuu radan muodostelmaan. Sehän on ihan ok jos tarkoitus on opettaa koira työskentelemään  radalla. Mutta nose workin idea on mahdollisimman monet eri ympäristöt, joten itse pidän tärkeänä sitä, että myös purkkiradan muodostelmaa pystyy muuttamaan usein ja helposti. Näin koira ei jää koukkuun tiettyyn muodostelmaan, vaan oppii samalla yleistämään jo heti ensimmäisistä treeneistä lähtien. Tämän palapeli  purkkiradan kanssa pystyy muokkaamaan purkkien välejä koiralle sopivaksi. Purkit voi laittaa jonoon, riviin tai sikinsokin pitkin huonetta ja ne pysyvät jämäkästi pystyssä. 
Hajuradan voi sekoittaa liikuttamalla alustaa, jolloin ei tarvitse koskea purkkeihin ollenkaan (oma haju jää niissä vähäiseksi). Purkit on myös helppo nostaa ylemmäs jonkun tason päälle, mikäli sellainen tarve tulee. Nämä on myös helppo ottaa mukaan laukkuun ja tehdä treenejä ihan missä vaan. Minulta iso suositus tälle. 
Radan mukana tuli 6 muovista purkkia. En osaa sanoa miten hyvin muovisesta purkista hajun saa pestyä pois, joten varmuuden vuoksi merkkasin sen purkin pohjan jossa minulla hajua oli ja käytän aina tätä samaa purkkia kuumana purkkina jatkossakin.

Toiset treenit sujuivat todella mallikkaasti. Annu selvästi jo tiesi idean ja minulla alkoi taas löytyä palkan oikea suunta, sekä purkin liikutus. Tein  huomattavasti lyhyemmän treenin kuin ensimmäisellä kerralla, mutta tehokkaamman. Pääsimme jo liikuttelemaan purkkia vapaasti ja saimpas jopa pienen palan etsintää aikaiseksi, laittamalla treenin viimeisen purkin verhon taakse piiloon.
Tästä treenistä jäi hyvä mieli. Ja varsinkin Annun jatkuvasti vispaava häntä on mahtavaa katsottavaa!





Nyt olemme pitäneet muutaman päivän taukoa. Annulla  todettiin pissatulehdus ja se on nyt antibiootti kuurilla. Antibiootti heikentää tiedettävästi hajuaistia. Nose hajut ovat kuitenkin niin voimakkaita, etten usko sen siihen juurikaan vaikuttavan, ainakaan tälläisissä alkeis treeneissä. Pidämme kuitenkin  muutaman päivän taukoa, koska pissatulehdus voi olla kivulias. En halua ottaa sitä riskiä, että Annu yhdistää kivun noseen. 

Palaamme siis treeneihin pienen sairasloman jälkeen suurella innolla.

Ei kommentteja: