maanantai 4. marraskuuta 2013

Myrsky puljaa purkeilla #2

Eilen oli meidän toiset purkkikoulutukset. Koirakot aloittivat ensimmäisen tunnin kotiläksyjen näytöllä, josta sitten siirryttiin kolmeen purkkiin.
Eli ensin näytettiin koiralle yhtä purkkia. Sitten purkki lattialle. Sitten laitettiin hajustetun purkin viereen tyhjä. Ja kun kaikki tämä onnistui, laitettiin hajustetun purkin kummallekin puolelle tyhjä purkki.
Treeni on Myrskylle todella rankka. Se jaksoi hienosti siihen asti, kunnes lisäsin kolmannen purkin. Se oli jo liikaa. Se alkoi istuskelemaan ja kun yritin sitä hiukan auttaa, se laittoi maahan. Kuola valui ja se läähätti väsyneenä.
Yhden koiran treeniaika on 10 minuuttia ja se on selvästi pienelle miehelle viellä liikaa. Apujen kanssa saatiin kuitenkin se merkkaamaan oikea purkki kaikkien kolmen seasta ja lopetimme treenin onnistumiseen. Sen verran mies oli väsynyt, että nukkui koko loppuillan kotona. Positiivista siinä on se, että se tosiaan tekee TÖITÄ nenällään. Myrsky nuuhkii purkkeja niin että sen kuulee huoneen toiseen nurkkaan asti. Se istuu ja miettii. Se ei siis missään nimessä töki purkkeja mielivaltaisesti, vaan se nimen omaan haistelee ja käyttää aivojaan.
Meinasin pitää sille tänään välipäivän, mutta uteliaisuus voitti. Minulla oli itselläni vapaata töistä, joten aikaakin pienelle purkkitreenille oli loistavasti. Niimpä kaivoin purkit, hajut ja namit ja otettiin pieni treenisessio. Myrskyllä alkaa häntä heilumaan kun se kuulee peltipurkkien kolinan. Se juoksee oitis katsomaan treenataanko me. Tämä on aivan mahtavaa! Motivaatiota ainakin siis riittää ja homma on sen mielestä hauskaa.

Aloitin tämän päivän treenit ensin yhdellä purkilla. Laitoin purkin lattialle ja palkkasin pari kertaa kun Myrsky piti nenää purkin päällä.
Siitä siirryin nopeasti kahteen purkkiin. Toinen oli tyhjä ja toisessa koiran karvaa. Otin tästäkin vain pari harjoitusta vaihtaen välillä purkkien paikkaa. Sitten otin mukaan toisen tyhjän purkin. Ohjeiden mukaisesti ensin laitetaan oikea purkki keskelle ja sitten niitä lähdetään siirtelemään. On tärkeää, että purkkeja siirtäessä kosketaan kaikkiin purkkeihin. Muuten koira oppii haistamaan omistajan hajusta, mitä purkkia on siirretty.
Treenit meni hienosti! Selvästi Myrsky oli miettinyt yön yli eilistä koulupäivää ja se oli sisäistänyt asian. Olen niin onnellinen!!!
Olen myös erittäin onnellinen omasta kehittymisestäni. Tällä kertaa asetin videokameran eteeni, jolla sain pidennettyä hiukan namin anto aikaa. Ensimmäisissä videoissa nimittän nami tulee ennen tai samanaikaisesti kehun kanssa. Kun taas tarkoitus olisi ensin kehua ja sitten vasta palkata. No nyt se alkoi jo sujumaan, ehkä vieläkin voisin pikkuisen pidentää namin antoa kehun jälkeen, Myrsky nimittäin hienosti tarjoaa kestoa purkille.

Viime tunnilla jouduimme myös kertomaan minkä opetamme koiralle ilmaisuksi. Osa opettaa istumisen oikean purkin eteen, osa makaamisen. Minä valitsin pitkäkestoisen nenäkosketuksen oikeaan purkkiin, koska se näyttäisi Myrskyltä tulevan ihan luonnostaan. Nyt kaiken muun tilpehöörin, kehujen ja namien lisäksi täytyisi myös alkaa vahvistamaan sitä kestoa... huoh.

Saimme kotiläksyksi harjoitella kolmella purkilla. Aluksi niin, että kaksi niistä on tyhjää ja sitten otetaan häiriöhajuja mukaan. Minulle suositeltiin häiriöhajuksi ihmisen hajua tulevaisuutta ajatellen. Tarkoitus on siis nyt jo ehdollistaa Myrsky etsimään koiran hajua ja opettaa, ettei ihmisen hajusta tule palkkaa. Kuulostaa hyvältä!!
Näin alkuvaiheessa häiriöhajut ovat samoja kaikissa häiriö purkeissa. Tulevaisuudessa häiriöhajuja voi vaihdelle eripurkkeihin eri hajuja.
Alkuhajun opettamisesta keskusteltiin kouluttajan kanssa ja tultiin siihen tulokseen, että se otetaan mukaan vasta, kun Myrsky on selvästi sisäistänyt mitä sen kuuluu tehdä. Sen kanssa ei kuulemma ole kovaa kiirettä :)

Tässä pieni videon pätkä tämän päivän treenistä. Hienosti osasin lopettaa treenit silloin kun koira oli parhaimmillaan. Se kasvattaa mukavasti motivaatiota niin minulle kuin Myrskyllekin, kun jää hyvä ja onnistunut fiilis.



Kyllä se tästä..

Ei kommentteja: