sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Kaupunki treenit

Tänään treenattiin Inkoon keskustassa. Pakkasta ei ollut 9 astetta enempää, mutta tuuli oli kavala, se meni luihin ja ytimiin asti.

Pitkästä aikaa kävimme "kaupunki" treeneissä, jotka osottautuivatkin selvästi meille erittäin hyödylliseksi treeni maastoksi. Inkoon keskusta rauhallisuudessaan, oli mitä parhain ympäristö kaupunkimaisen tunnelman treenaamiseen.

Lolan jälki oli noin 600m pitkä. Se lähti inkoon kirjastolta kohti s-markettia. Siinä tuli ensimmäinen kulma ja jälki meni tien yli hautausmaata kohti. Hautausmaan vierustaa pitkin jälki kulki eteenpäin, kunnes risteyksestä kääntyi vasemmalle. Maalikoira oli risteyksen jälkeen noin 40m päässä keskellä kävelytietä erittäin hyvin näkyvillä.

Lola on suoriutunut erittäin hyvin kaikista toisten koirien tekemistä häiriö jäljistä, joten meille tarjoutui taas mahdollisuus laittaa iki-ihana Giotto tekemään häiriötä. Giotto on tähän mennessä osottautunut ainoaksi koiraksi, jonka jäljen seuraamista Lola ei vaan pysty vastustamaan. Niimpä teimme taas vähän lisä haastetta.

Alkuhajun annoin Lolalle jo heti parkkipaikalla, joten se joutui heti enisimmäiseksi etsimään minne suuntaan etsittävä oli lähtenyt. Tämä ei näyttänyt tuottavan sen suurempia pään vaivoja.
Kun saavuimme ihan keskustaan, Lola halusi käydä tarkastamassa jokaisen mahdollisen putiikin oven. Arkaili hieman katoksia, meni alle, tuli pois ja meni sitten kuitenkin taas alle. Se ihmetteli myös siwan seinässä hurisevaa tuuletinta.

Kohdta jossa Giotto oli kääntynyt oikealle, aiheutti myös Lolan kääntymisen. Päästin sen etenemään liinan verran ja pysäytin sitten. Montaa hetkeä se ei miettinyt vaan palasi takaisin oikealle jäljelle.

Tulimme aukiolle (s-marketin parkkipaikka), jossa oikea jälki kääntyi vasemmalle. Lola lähti kuitenkin suoraan parkkipaikan poikki nenä kohti taivasta. Liehuvista lipuista näin, että tuuli tuli juurikin sieltä missä Giotto oli meitä piilossa. Arvelin siis Lolan ottavan ilmavainua Giotosta. Pysäytin Lolan, enkä päästänyt sitä etenemään suuntaan, jonne oikea jälki ei kulkenut. Hetken Lola siinä mietiskeli ja ihmetteli. Sitten se nappasi oikean koiran hajun ja lähti aivan oikeaan suuntaan.

Tien ylitys sujui ongelmitta, eikä toisten koirien takia tekemäni pysäytyksetkään sitä haitanneet. Matka jatkui hautausmaan vierustaa pitkin reippaaseen tahtiin.
Hautausmaan jälkeen Lola sai ilmavainun. Se kiipesi kinoksen päälle ja nuuhki ilmaa. Se jatkoi tietä pitkin eteenpäin, ja kääntyi seuraavasta mahdollisesta polusta vasemmalle, vaikka oikea jälki kulki vielä pikkuisen matkaa tietä pitkin.
Polkua mentiin reippaaseen tahtiin, haju oli vahva.

Sitten tuli pysähdys. Meidän ja maalikoiran välissä oli noin neljän metrin korkuinen poukama. Ilmeisesti haju ei tullutkaan enää siihen asti. Lola oli selvästi hölmistyneen näköinen, nuuhki maata, nuuhki ilmaa ja lopuksi alkoi nakertamaan keppiä, joka tarkoittaa ettei se osaa itse ratkaista ongelmaa.

Päätin palauttaa Lolan takaisin tielle, missä se oli selvästi ollut jäljellä. Muutamaa askelta enempää minun ei tarttenutkaan sitä palauttaa kun se lähti jo itse takaisin päin. Tielle saapuessamme Lola kääntyi oitis vasemmalle, varman oloisena. Saavuimme risteykseen ja Lola kääntyi vasemmalle. Maalikoira löytyi ja ilmaisu tapahtui aika kaukaa, noin 30m päästä.

Tälläiset aukeat paikat, missä haju pääsee pyörimään ja sitten taas voi kadota, ovat selvästi haasteellisia koiralle, joka käyttää vahvasti ilmavainua.
Onneksi olen oppinut jo seuraamaan hiukan, milloin Lola on jäljellä ja milloin se menee ilmavainulla. Tämä on helpottanut minua koiran palauttamisessa, mikäli haju tällälailla juurikin pääsee loppumaan. Lola on myös itse oppinut palaamaan sinne, missä hajua oli, joka on aivan mahtavaa :)
Lolaa on myös helppo lukea sen jäljestys tahdista. Mitä nopeammin mennään, sitä tuoreempi ja vahvempi on haju.

Kova tyttö tuo on vetämään kulmat suoraksi. Talvella lumimäärä estää menemästä ihan juuri siitä mistä Lola haluaisi, katsotaan kuinka sitten kesällä käy.

Hienot treenit. Nyt vaan lisää kaupunki treenejä. Ja kyllä me viellä joskus Gioton hämäysjälkikin suoritetaan puhtaasti, ihan varmasti.

Ei kommentteja: