keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Rallytoko kurssilla

Rallytoko kurssi on pyörähtänyt käyntiin viikko sitten. Eilen olimme neljän kuukauden kestävän kurssin toisella tunnilla.
Kurssi on ollut erittäin mieluisa. Viimevuonna me kävimme alkeis- sekä jatkokurssin, jossa harjoiteltiin kylttien liikkeitä yksitellen ja nyt tällä kurssilla harjoitellaan kylttejä valmiin radan muodossa. Tämä on juuri sitä mitä kaipasinkin.

Tunti aloitetaan kontakti harjoituksilla, sekä lämmitellään koiria seuraamisilla. Kouluttaja tekee radan, joka sisältää noin kymmenkunta tehtävää ja sitten lähdemme suorittamaan rataa. Kouluttaja antaa palautetta tehtävien suorittamisesta, neuvoo ja antaa hyviä vinkkejä. Samalla käydään läpi rallytokon sääntöjä, arvostelu periaatteita, sekä tehtävien oikeita suorituspaikkoja kylttiin nähden. Radan tehtäviä muutetaan tunnin aikana.
Pikkuhiljaa alkaa säännötkin selkiintymään.

On ollut erittäin mukava huomata miten hienosti Lola menee, vaikka emme rally liikkeitä ole puoleen vuoteen tehneet.
Takapää kurssi on selvästi auttanut 360 asteen käännöksissä, joissa ihanne on, että ohjaaja pyörii paikoillaan ja koira tiiviisti ohjaajan ympärillä.

Eilen harjoittelimme pujottelua edestakaisin, pujottelua yhteen suuntaan, sekä spiraaleja oikeaan ja vasempaan. Todellista pyörimistä siis.
Pari kertaa Lola potkaisi kierrettävän tötterön kauemmas, kunnes löysin oikeat liikeradat ja pyöriminen tötteröiden välistä alkoi sujumaan hienosti.
Sääntöjen mukaan tötteröiden väli on 1,5m joka ei todellakaan ole yhtään liikaa suurelle ja kömpelölle koiralle. Tötteröön osumisesta tulee virhepisteitä riippuen kuinka paljon koira tötteröä liikuttaa.
Meillä ensimmäisessä harjoituksessa Lola osui takajalallaan tötteröön, jolloin virhepisteitä olisi tullut yksi. Yritin korjata sen liikerataa, jolloin se potkaisi koko tötterön parin metrin päähän. Tästä olisimme kokeissa virhepisteitä saaneet kolme.
Pujottelussa huomasin, että Lolan kanssa kannattaa tehdä kunnon suuret kaarrokset tötteröiden ulkopuolella, jolloin se on tötteröiden välissä niitä pujotellessa suorassa. Tämä näytti olevan ainoa tapa, jolla me kumpikin mahduimme kulkemaan yhtäaikaa tötteröiden välistä niihin koskematta. Onneksi kouluttaja kertoi, ettei ole missään rajoitettu kuinka suuret kaarrokset saa pujottelussa tehdä. Eli näillä siis mennään :)

Rallytokossa on paljon pieniä asioita, jotka ohjaajan tulee omaksua jos kisoihin mielii. Radalla olevat tehtäväkyltit kertovat mitä milloinkin kuuluu tehdä. Koirahan tätä ei tiedä, joten ohjaajan tehtävä on todella tärkeä. Väärin suoritetut liikkeet tuottavat aina virhepisteitä vaikka virhe olisikin puhtaasti ohjaajan.
Tehtävät joissa kulkusuuntaa muutetaan suoritetaan aina kyltin edessä. Tämäkin on haasteellinen, sillä esimerkiksi saksalaisessa täyskäännöksessä täytyy jättää tarpeeksi tilaa kylttiin, että koira mahtuu kiertämään ohjaajan seläntakaa sivulle, koskettamatta kylttiä.
Ja sitten taas liikkeet, joissa tehtävän suorittamisen jälkeen jatketaan matkaa suoraan, suoritetaan aina kyltin vasemmalla puolella, noin kello seitsemän kohdalla.

Koira oppii nopeasti katsomaan vartaloavuista, sekä ääniavuista (rallytokossa saa puhua koiralle radalla) mitä sen täytyy tehdä, mutta ohjaajan tehtäväksi jää suorittaa tehtävät oikeassa paikassa ja oikealla tavalla.
Haasteita siis riittää.

Ei kommentteja: