sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Sunnuntai on jälkipäivä

Toisille sunnuntai on lepopäivä. Se päivä viikossa kun ei tehdä mitään ihmeellistä, ollaan vaan ja ladataan akkuja. Minulle akkujen lataaminen onnistuu parhaiten koiran kanssa treenatessa, hajuhommissa. Siinä täytyy keskittyä ihan kympillä koiraan. Suunnitella treenit hyvin, polkea jälki tai laittaa hajupiilo suunnitelman mukaisesti. Päästää koira töihin ja keskittyä itse tarkkailemaan sen työskentelyä, opetellen eleitä ja työskentely tapaa. Analysoida onnistuminen suorituksen jälkeen ja suunnitella seuraavia treenejä alustavasti. Se on se, mikä on minulle sitä "rentoutumista". Se taitaa olla jopa ainoa keino millä itse pystyn nollaamaan työstressin tai muut mieltä painavat asiat. Koko muu maailma unohtuu siinä vaiheessa kun koiralle annetaan jäljestys käsky.

Tänä sunnuntaina kello oli soimassa seitsemältä. Oli luvattu kuumaa päivää, joten jälkimetsään suunnattiin treenikaverin kera heti aamusta. Ja kuuma päivä siitä totisesti tulikin. Aamulla asteita oli jo 13 ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Maa oli kuiva, nyt on ollut viikon verran sateetonta.

Tällä kertaa suunnittelin Mayalle R muotoisen jäljen. Se on hyvä treenijälki. Siinä on suorakulma, kaarre ja sitten erittäin terävä kulma. Aikaisemmin emme ole kokeilleet tervää kulmaa ja sen suorittaminen kiinnosti. Jäljen polkeminen tiettyyn muotoon oli haasteellista, mutta puhelimen avulla onnistuin siinä yllättävän hyvin.
Tarkoitus oli tehdä yksi pidempi jälki, mutta varauduin siihen, että mikäli suuria ongelmia esiintyy teen toisen lyhyen. Jäljen pituudeksi tuli 450m ja vanhensin sitä 30min.


Alkuun otin aika pitkän rauhoittumisen, olimme noin 5min paikoillaan, maya sivullani istuen kunnes päästin sen nostamaan jälkeä. Tämä hallittu ja hillitty jäljelle lähteminen on kyllä ollut hyvä! Metsässä missä treenaamme on alkupätkä todella kuivaa ja paljasta maata, se on osottautunut koirille hankalaksi. Tänäänkin alku sujui haparoiden, mutta kun haju löytyi sieltä missä aluskasvillisuus oli runsaampaa, sujui loppumatka ihan puhtaasti läpi juosten.

Esineitä oli jäljellä kaksi. Toinen R kirjaimen ylhäällä, kulman jälkeen ennen kaarretta. Ja toinen lopussa. Jäljelle merkkasin vain aloituskohdan, sekä esineet. Muita merkkejä ei matkan varrella ollut. Maya on suoritunut sen verran hyvin jäljessä, etten halua alkaa sitä ohjailemaan. Merkkejä käyttäen tulee usein ohjattua koiraa turhaan, hajuhan harvemmin on juuri siinä mihin jälki on poljettu.

Tälläkertaa otin puhelimella ylös myös Mayan suorituksen. Halusin nähdä miten se meni terävän kulman ja koko jäljen muutenkin. En ole aikaisemmin tajunnut tätä tehdä, mutta nyt tulen vastaisuudessa tekemään saman joka kerta. Tällä tavalla voin ilman merkkejä katsoa jälkikäteen kuinka jäljen seuraaminen onnistui.

Tänään sain kokeilla myös 15m liinaa. Liina oli krippiliina, joskin erittäin ohut. Ohuesta liinasta oli huono pitää kiinni, Maya on todella vahva koira ja sillä on todella luja vauhti päällä. Liina pureutui käsiini kun koira veti jäljestäessään. Onneksi minulla oli hanskat kädessä, muuten käteni olisi taatulla palaneet. Muutoin liinan pituus oli erittäin hyvä. Maya työskenteli eri tavalla nyt kun se sai mennä paljon vapaammin. Se haki hajua hienosti laajoilla ympyröillä kun ampui ohi kulmassa ja kaarteessa. Se ei kertaakaan kysynyt minulta neuvoa vaan teki työn itsenäisesti, erittäin hyvällä motivaatiolla. Esineelle jämähtäminen oli todella hienoa! Vaikka rämistelin 15m päässä koirasta se odotti minua hienosti esineellä. Palkkasin sitä runsaasti esineestä ja annoin sitten uuden jäljestys käskyn. Maya lähti hienosti jatkamaan hommia. Viimeisellä esineellä se sai taas lelun loppupalkaksi. Se on selvästi ymmärtänyt että sana "kiitos" tarkoittaa lelun heittämistä ja homman lopettamista siihen. Olen ottanut tämän saman vapautus sanan jäljellekin, se on meillä noseworkissä käytössä.

Tässä viellä Mayan kulkema reitti. Alussa tosiaan näkyy tuollainen ympyrä, jolloin se haki hajua laajalta alueelta.

Ensikerralla voisin ottaa enemmän esineitä matkan varrelle, joskos saisin sen vauhtia sillä vähän hillityksi. Jatkan kuitenkin palkkaamista runsaasti esineen ilmaisusta, että se ymmärtäisi sen olevan se juttu.

Hyvä treeni ja hieno onnistuminen jälleen kerran.

Ei kommentteja: