sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Haastavat treenit

14.11
Jorvaksen juna-asema
klo 10.30


Pyysin Lolalle haastavaa jälkeä, sillä se on nyt viime aikoina vaan juossut sille tehdyt jäljet läpi. Ja totta tosiaan, nyt Lola joutui käyttämään aivojaan oikein kunnolla.
Meille suunniteltu jälki vastasi idealtaan sitä, mihin tosietsinnöissä aika usein sitten joutuu. Usein saman perheen koirat lähtevät yhtäaikaa karkureissulle, mutta vain toinen tulee takaisin. Usein omistajat myös käyttävät samoja kaulapantoja koirillaan, joten aina ei välttämättä ole antaa sitä karkureissulle jääneen koiran hajua.

Lola sai siis alku hajuksi tassupyyhkeen, jossa oli saman perheen kummankin koiran hajuja. Ennen kuin hajun sille annoin, me näytimme Lolalle autossa olevan koiran. Sen piti siis itse tajuta, että tuo haju on tallessa autossa ja sitä toista täytyy etsiä.

alku oli selvästi normaalia haasteellisempi, sillä Lola alkoi oitis syömään maasta jotakin roskaa. Syöminen sille on sijaistoiminto, kun se ei tiedä mitä sen pitäisi tehdä.
Jäljen alku lähti heti juna kiskojen yli ja jouduin vähän Lolaa rohkaisemaan. Mutta kun kiskojen yli oli päästy, Lola toimi itsenäisesti. Se siis tosiaan tajusi mitä sen täytyy etsiä ja niin me lähdimme jäljelle.

Jälki kulki asvaltti katua pitkin, eikä Lolaa häirinnyt pysäyttämiseni kun odotettiin auto tien yli pääsyä. Edessämme kulki koirakko, mutta sekään ei näyttänyt haittaavan.
Viimeisestä kulmasta me taas menimme ohi, nyt ei syynä voinut olla vauhti, sillä Lola kulki erittäin rauhallisesti. Lolasta kuitenkin näki taas selvästi ettei jälki jatkunut risteyksestä suoraan.

Lola ilmaisi minulle edellisen maali koiran paikan hienosti, joten annoin sille hajun uudelleen. Loppumatka sujuikin sitten vahvasti ilmavainulla. Maali koiran ilmaisu oli jälleen selkeä, ehkei ihan niin selkeä mitä se on parhaimmillaan ollut, mutta selkeä kuitenkin.

Olo on aivan uskomattoman mahtava! Naureskelin ennen jäljelle lähtöä, että katsotaan nyt mitä tästä tulee. Että miten koira voi muka tajuta, että sen pitää etsiä sitä puuttuvaa. Mutta niin se vaan tajusi :)
Lola siis tosiaan osaa hajuerottelun jalon taidon, sekä sen lisäksi se ymmärtää mikä treenien idea on.. löytää kadoksissa oleva.

Lola ei myöskään häiriintynyt lainkaan vastaan tulevista kulkijoista. Se jatkoi työskentelyään täysin ihmisistä välittämättä.

Voi onnistumisen riemua ja tuota Lolan hienoa työskentelyä!! Tästä on taas erittäin hyvä jatkaa uusiin haasteisiin.

Mahtavat treenit!!

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Lola teki töitä todella upeasti. Sinulla on syytä olla ylpeä koirastasi.

Mimmu kirjoitti...

Kiitos kiitos. Kyllä todellakin olen ylpeä koirastani, se kehittyy koko ajan huimaa vauhtia :)
Tästä on hyvä jatkaa.