keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Nypertelyä

Valmistaudumme viikon päästä alkavaan Nose Work kurssiin jo hyvissä ajoin. Loman kunniaksi olen nypertänyt valmiiksi "hajusäiliöitä", joihin on sitten tarkoitus laittaa etsittävää hajua ja piilotella pitkin huonetta. Hajusäiliön avulla pystytään vähän kontrolloimaan mihin suuntaan haju kulkeutuu. Säiliöstä haju ei pääse myöskään luiskahtamaan pois ja näin ollen ympäristö pysyy paremmin hajuista vapaana. Mikäli ei käytä säiliöitä tai muita apuvälineitä (hajun siirtoa) piilotellessa haluttua hajua sisätiloissa, on vaarana, että haju tarttuu piiloihin. Tällöin koira saattaa "valeilmaista" edellisiä piiloja ihan vaan siksi, koska ne haisevat edelleen vaikka hajunlähde onkin siirretty. Tämä on yksi asia, joka täytyy pitää mielessä kotona treenatessa. Huoneen vaihto on syytä tehdä heti kun näyttää että koira merkkaa vääriä paikkoja.

Tässä esimerkki miten "ruotsalainen hajusäiliö" valmistetaan. Todella yksinkertaista ja nopeaa puuhaa. Haju toki läpäisee tämänkin säiliön, mutta se on edes hitusen hallittavissa. Säiliöt ovat kertakäyttöisiä ja haju säilyy niissä noin tunnin verran (eucalyptus).

Välineet: Paksuja juomapillejä + sakset



1. Leikataan pilli noin kuuteen osaan


2. Litistetään pillin toinen pää ja leikataan siihen halkio


3. Leikataan halkion toinen kieleke kokonaan irti (älä heitä pois, tätä tarvitaan viellä)


4. pujotetaan jäljelle jäänyt kieli pillin sisään ja litistetään pää umpeen


5. otetaan topsitikku, jonka päähän haluttua hajua laitetaan


6. Leikataan topsista hajustettu pää irti


7. Laitetaan hajustettu topsi pillin sisään ja suljetaan se paikoilleen sujauttamalla pillin leikkaamisesta ylimääräiseksi jäänyt kieli, pillin ja topsin väliin tueksi.


Noin.. sitten vaan toistetaan vaiheet 1-7 noin sata kertaa... Pillejä voi nypertää valmiiksi, mutta itse haju laitetaan vasta kun treenataan.



Näissä nyperrettävissä säiliöissä kannattaa muistaa, etteivät ne ole hajuiltaan puhtaita. Itseasiassa kun alkaa miettimään kuten koiran nenä toimii,  nin valmiiksi hajustetussa säiliössä ovat ainakin halutun hajun lisäksi seuraavat hajut:
- topsi tikku
- topsitikun pumpuli
- pillin muovi
- ihmisen joka säiliön teki
- saksista tarttunut haju
- tässä tapauksessa pöytäliinasta tarttunut haju
- ympäristön haju

Täysin steriilillä hajulla on mahdoton harjoitella kotona tai treenitiloissa. On kuitenkin hyvä tietää mitä häiriöhajuja treeneissä käyttää, jotta niitä kykenee häivyttämään pois koiralle merkityksettömiksi. Säiliöitä on hyvä vaihtaa treenikavereiden kesken, jottei koira opi yhdistämään hajukätköä omistajan hajuun. Eri pillit haisevat erilaisilta, joten on hyvä jos treenikaveri käyttää omissa nypertelyissään eri pillejä. Topsipuikon tilalle voi laittaa pumpulin palan...

Ei kommentteja: