lauantai 24. tammikuuta 2015

Purkkikurssin Treenikerta 3# (Jobs For Dogs)

Tämän viikon purkki treenit oli kyllä pohjanoteeraus kaikelle mitä olemme "uramme" aikana kokeneet. Meidän ryhmässä on 3 koirakkoa, joista kaikki koirat ovat nuoria uroksia. Myrsky ei (onneksi) ollut ainoa leikkitunnille tullut, vaan muillakin uroksilla oli perjantaina selvästi aivan muut hajut mielessä kuin ne, mitä purkista löytyi.
Kaikki kolme koiraa ovat menneet upeasti edelliset treenikerrat, mutta nyt oli selvästi pojilla kevättä rinnuksissa. No, ei se mitään, ainakin tämän kertaiset treenit venyttivät hienosti hermoja, sekä välillä sai nauraa aivan vedet silmissä. Joten siis hauskaa ainakin oli. Ehkäpä pojat yrittivät yhteis tuumin palauttaa mieleemme, että hauskan pitoa yhdessä treenaaminen tuleekin olla.

Tarkoitus oli ensimmäisellä kierroksella aloittaa purkin häivyttäminen pois. Joten, aikaisemmista treenikerroista poiketen, purkki sijoitettiin matalan pöydän viereen lattialle, eikä pöydälle.
Myrskyä ei kuitenkaan purkki kiinnostanut pätkän vertaa, vaikka se jopa sen havaitsi kun sen hajulle lähetin. Sen sijaan se otti aina tiukan oikean kurvin ja meni hauskuuttamaan ihmisiä katsomoon.
Väännettiin ja väännettiin, mutta aina Myrsky karkasi ihmisten luo. Sitä ei vaan kertakaikkiaan kiinnostanut, ei tippaakaan. Saatiin viimein kovalla houkkuttelulla nenä käväisemään purkilla ja lopetettiin se harjoitus siihen. Vein Myrskyn autoon odottamaan seuraavaa vuoroaan.

Seuraavalla kierroksella yritimme samaa, mutta heti kun purkki oli yli metrin päässä, Myrskyn kiinnostus siirtyi ihmisiin. Niimpä teimme kouluttajan kanssa pienimuotoisen ketjureaktion. Laitoimme purkin ihan Myrskyn eteen, jolloin se laittoi nenän purkille. Annoin välittömästi palkan purkin päälle, jolloin kouluttaja nappasi purkin ja siirsi sitä jälleen metrin kauemmas. Tätä tehtiin muutama kerta ja saimme kuin saimmekin Myrskyn menemään purkille, pikkuisen paremmalla motivaatiolla kuin ensimmäisellä kierroksella.

Kolmannella kierroksella purkkia alettiin häivyttämään pois. Aniksen haju siirrettiin sideharsoon ja pelkkä sideharso asetettiin lattialle. Myrsky sai siis näköapuja, valkoinen sideharso erottui hyvin vihreästä matosta.
Ja mitäs tällä kerralla sitten tapahtuikaan.. no täydellinen suoritus! Ei mitään ongelmaa. Annoin käskysanan ja Myrsky meni sideharsolle, laittoi nenän siihen kiinni ja nuolaisikin sitä.
Ota nyt näistä nuorista miehistä sitten selvää.. koskaan ei tiedä millä tuulella ne on. Ainakin pysyy mieli virkeänä..



Lauantaina suuntasin heti aamusta kohti Luukkia, kuuntelemaan Nose Work-treeni luentoa. Tämän uuden suomeen tulevan kilpailulajin treenit meillä pyörähtää parin viikon päästä käyntiin ja luennolla käsiteltiin lähinnä tulevia kisasääntöjä ja tutustuttiin kisoihin videoita katsomalla. Samalla keskustelimme mitä haasteita kisoissa tulee olemaan ja miten niitä voi lähteä jo heti ensimmäisistä treeneistä lähtien harjoittelemaan.
Luulen, että tämän lajin harrastaminen tulee olemaan erittäin mielenkiintoista. Olemme Myrskyn kanssa puljanneet purkeilla yli vuoden. Sillä on hajuerottelu hallinnassa. Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että miten saisin purkkeiluun jotain uutta ja haastavaa, pitäisi niinkuin päästä jo "seuraavalle tasolle" purkkien puljaamisesta. Ja mikäs sen parempi vaihtoehto kuin nose work!

Nose Workissä on kolme eri osa-aluetta: laatikko etsintä (15 pahvilaatikkoa), sisäetsintä (huone) ja etsintä kulkuneuvon ulkopuolelta.
Eli siis treenattavaa riittää, siitä ei ainakaan tarvitse olla huolissaan. Kurssimme kestää pari kuukautta ja mikäli Myrsky näyttää lajista syttyvän yritän päästä ihan jatkuvaan treeniryhmään mukaan. Toivotaan, että Myrsky tykkäisi. Kisoissa etsintä aikaa on 3 minuuttia, joten nopeus tulee olemaan meille haaste. Olen kuitenkin positiivisella mielellä, uskoisin Myrskyn jaksavan keskittyä tuon ajan intensiiviseen haisteluun. Onhan se toki jäljelläkin mennyt ajallisesti tunnin mittaista, mutta selvästi sen moottori ei kovin pitkäkestoiseen työhön (ainakaan tässä iässä) sovellu. Luulen siis, että tälläinen nopea juttu voisi olla sille parempi.. Noh, sen näkee sitten. Nyt joudun pari viikkoa odottelemaan ensimmäistä treenikertaa ja harjoittelemme sillä aikaa kurssilta saamaamme hajua.


Ei kommentteja: